11 листопада — День офтальмолога

07.11.2018 14:35

Міжнародний день офтальмолога, який відзначається щорічно 11 листопада - це визнання важливості та ефективності праці фахівців цієї галузі медицини.

Людина отримує до 90% інформації про навколишній світ через органи зору. Протягом життя можуть виникати порушення і захворювання органів зору, які вимагають відповідної корекції і лікування, а часом негайної і навіть екстреної медичної допомоги.

Офтальмологи - фахівці, основною сферою діяльності яких є вивчення будови і функцій очей. Експерти цього напрямку медицини розробляють нові методики терапії, призначають профілактичні заходи, їх діяльність є неймовірно відповідальною, адже найменші помилки можуть позбавити пацієнта зору.

Крім «стандартних» специфічних захворювань, офтальмологам доводиться стикатися і з нетиповими травмами: в результаті аварій і фізичних ушкоджень. В необхідних випадках лікарі вдаються до хірургічних втручань: при корекції зору, заміні кришталика при катаракті, травмах очей.

Терміново звертатися до офтальмолога слід при погіршенні зору, больових відчуттях в очах (печіння, подразнення, сухість), відчутті чужорідного тіла в очах, наявності почервоніння, затуманення зору, мимовільній сльозотечі, дискомфорті при світлі. За статистикою ВООЗ близько 80% випадків сліпоти можна було уникнути, якби пацієнти вчасно звернулися за медичною допомогою та отримали необхідне лікування.

Не слід нехтувати профілактичними оглядами. Дорослим і дітям необхідно періодично проходити повну діагностику. Людям, які досягли 40 років, рекомендується раз на рік відвідувати офтальмолога з метою виключення глаукоми і катаракти через вікові зміни. Регулярний контроль за органами зору необхідний людям, які хворіють на цукровий діабет і гіпертонію.

В закладах охорони здоров’я міста Запоріжжя працює 58 лікарів-офтальмологів, з них 9 дитячих.

Департамент охорони здоров'я міської ради вітає лікарів-офтальмологів з професійним святом та бажає благополуччя, здоров’я, оптимізму, творчих успіхів і подальших професійних здобутків.