12 листопада - Всесвітній день боротьби з пневмонією

09.11.2018 14:49

Щорічно 12 листопада з ініціативи Глобальної коаліції проти дитячої пневмонії відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією. У 2009 році Всесвітня організація охорони здоров'я спільно з ЮНІСЕФ оголосили «Глобальний план дій з профілактики пневмонії і боротьбі з нею». Мета плану - активізація боротьби з пневмонією за допомогою комбінованих заходів щодо захисту дітей, профілактики та лікування хвороби.

Пневмонія - серйозне захворювання найчастіше інфекційного характеру, що має важкий перебіг і загрожує багатьма ускладненнями. Пневмонія є однією з форм гострої респіраторної інфекції, що впливає на легені, найчастіше вражає дітей, літніх людей та людей з ослабленою імунною системою.

Це захворювання є головною причиною смертності неповнолітніх у всьому світі. Щорічно воно забирає життя 1,4 мільйона дітей у віці до п’яти років. Серед дорослих групу ризику становлять особи старшого віку; особи, які мають негативні соціально-побутові умови життя, недостатнє харчування; пацієнти з серйозними хронічними захворюваннями (діабет, ниркова недостатність, хронічні захворювання легень, ослаблений імунітет). Незважаючи на всі зусилля, що вживаються лікарями по всьому світу, пневмонія досі залишається одним з найпоширеніших захворювань.

Втім, цю хворобу можна попередити за допомогою досить простих заходів, наприклад імунізації і раціонального харчування. Тому особливо важливо періодично нагадувати світові про пневмонії і спонукати людей до дій, які здатні зупинити хворобу: до поширення інформації, до взаємодії з органами влади, до пожертвувань на імунізацію. Саме цим активно займаються медики і добровольці у Всесвітній день боротьби з пневмонією.

Департамент охорони здоров’я міської ради нагадує: пройти обстеження, отримати кваліфіковану допомогу та консультації лікарів запоріжці можуть у закладах охорони здоров’я за місцем проживання.