13 листопада – Міжнародний день сліпих

12.11.2018 12:50

Всесвітня організація охорони здоров'я заснувала день, в який ми згадуємо про незрячих людей, у 1984 році. Дата святкування була пов'язана з днем народження Валентина Гаюї (13 листопада 1745 року). Цей відомий французький педагог розробив спосіб навчання сліпих, придумавши особливий шрифт. Гаюї заснував у столиці Франції школи для навчання сліпих дітей, а також підприємства для таких людей.

За даними Міжнародного агентства з профілактики сліпоти, приблизно 284 мільйонів людей мають ті чи інші проблеми з зором, з них близько 39 млн не бачать взагалі. Хвороби очей встановлені більш ніж у 19 млн дітей. Близько 87% людей, які мають порушеннями зору, живуть вукраїнах, що розвиваються. 85% випадків порушення зору і 75% випадків сліпоти піддаються профілактиці або лікуванню. Лікарі відзначають, що близько 80% випадків сліпоти можна було б уникнути в разі своєчасного лікування.

Вчені пов'язують збільшення числа сліпих і слабозорих людей зі зростаючими навантаженнями на зір - за рахунок поширення різноманітних гаджетів і технічних новинок. Люди піддаються їх впливу з дитинства, а захворювання очей зазвичай зароджуються саме в ранньому віці. Провідні причини хронічної сліпоти включають катаракту, глаукому, вікову дегенерацію жовтої плями, помутніння рогівки і захворювання очей у дітей. Крім цього, сліпота часто наздоганяє людей за віком та є наслідком неконтрольованого діабету.

ВООЗ звертає увагу урядів всіх країн до проблем збереження зору. Організація розробила глобальну програму «Зір-2020: право на зір». В організації підкреслюють, що профілактика дозволяє запобігти більше 75% випадкам сліпоти.

У Міжнародний день сліпих у багатьох країнах світу проводяться заходи, мета яких привернути увагу суспільства до людей зі слабким зором і тих, хто втратив зір, до проблем розширення їх можливостей отримання знань та інформації за допомогою інформаційно-комунікаційних засобів, підвищення їх зайнятості та поліпшення способу життя.