Сезон застудних захворювань: як вберегтися від хвороби

06.12.2018 12:55

У Запоріжжі рівень захворюваності на застуду нижче епідеміологічного порогу, однак щоб уникнути масової епідемії, запорізькі медики радять застосовувати профілактичні заходи.

Існує багато різновидів гострих респіраторних вірусних захворювань. Залежно від того, що вражає вірус, розрізняють різні захворювання - риніт (запалення слизової оболонки носа), фарингіт (запалення слизової оболонки глотки), ларингіт (запалення голосових зв'язок), трахеїт і бронхіт. Грип - це окремий випадок гострих респіраторних вірусних захворювань.

Як розповіла заступник головного лікаря з медичного обслуговування КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 10» Світлана Чернігівцева, цього року Всесвітня організація охорони здорорв'я  прогнозує штами грипу AH3N2 (Сингапур), H1N1 (Мічиган), штам В (Колорадо). Воні увійшли до складу вакцин від грипу, які були рекомендовані для вакцинації.  

-З настанням холодів збільшилася кількість звернень із застудою до сімейних лікарів нашого центру, однак епідпоріг ще не досягнуто. Симптоми, з якими звертаються пацієнти, неспецифічні та характерні як для будь-якої гострої респіраторної вірусної інфекції, так і для грипу. Достовірно визначити захворювання може лише сімейний лікар після лабораторних досліджень. Тому за таких ознак інфекції, як висока температура, виражена інтоксикація організму (головний біль, ломота у тілі, озноби, сухий кашель, нежить) необхідно звертатися до лікувальних закладів та провести правильне лікування, - розповіла Світлана Чернігівцева.

У холодну пору року і в період зростання кількості застудних захворювань, необхідно дотримуватися певних правил, які допоможуть знизити ризик підхопити вірусну інфекцію. Бажано уникати людних місць, обмежити спілкування з людьми, у яких є ознаки захворювання. Якщо зробити це неможливо, необхідно надягати маску, після відвідування людних місць ретельно мити руки, промивати солоним або содовим розчином слизову носа. Також дуже важливо підвищувати імунітет, вести здоровий спосіб життя, дотримуватися раціонального режиму відпочинку і праці.

Одним з найбільш ефективних видів профілактики грипу є вакцинація. Однак її необхідно проводити вчасно. Зараз дуже багато різних видів вакцин. Виробники щорічно підбирають щеплення від різновидів грипу. Вакцинуватися бажано в доепідеміологічному періоді. При вакцинації необхідно враховувати, що вироблення імунної відповіді після щеплення проходить 3-4 тижні.