У Запоріжжі реорганізують заклади охорони здоров'я

20.12.2018 11:34

В Україні триває реформа системи охорони здоров'я. Один з етапів реорганізації торкнувся міських лікарень, в тому числі дитячих, пологових будинків, стоматологічних поліклінік, студентської поліклініки. Згідно до законодавства, медичні установи Запоріжжя будуть переведені з бюджетної форми на комунальну некомерційну.

У ході 35-ї сесії міської ради було розглянуто ряд проектів рішень, що стосуються питань реорганізації медичних установ міста в рамках реформування системи охорони здоров'я по всій країні. Зокрема, відповідно до законодавства, необхідно провести реформу фінансування, шляхом створення та впровадження нової її моделі. Передбачається, що з цими змінами будуть чіткі і прозорі гарантії держави щодо обсягів безкоштовної медичної допомоги, кращій фінансовий захист громадян у випадках хвороби, ефективний та справедливий розподіл бюджетних коштів, покращиться якість надання медичної допомоги населенню.

Переведення медустанов з бюджетної форми на комунальну некомерційну є обов'язковою умовою впровадження нового механізму фінансування. Це також дозволить запобігти можливому надмірному податковому навантаженню.

Таким чином, в Запоріжжі під реформування потрапили всі міські лікарні, в тому числі дитячі, пологові будинки, стоматологічні поліклініки. Студентська поліклініка тепер буде відноситися до комунального некомерційного підприємства «6-та міська клінічна лікарня». Пологовий будинок №1 об'єднають з комунальним некомерційним підприємством «Пологовий будинок №3».

Також впроваджуються наступні етапи реорганізації Запорізьких центрів первинної медико-санітарної допомоги. На сесію було винесено низку питань про створення статутних капіталів цих установ. 

Депутати підтримали проекти рішень, що стосуються реформування системи охорони здоров'я.