Унікальне обладнання міської лікарні рятує життя пацієнтам із сечокам’яною хворобою

28.12.2018 14:07

Для запорізької міської клінічної лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги придбали унікальне обладнання, яке рятує життя пацієнтам із сечокам’яною хворобою.

Урологічне відділення міської клінічної лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги щороку надає спеціалізовану допомогу близько 3 тисячам хворих з патологією сечовивідної системи. Як розповів завідувач урологічним відділенням Олександр Унгурян, раніше лікування сечокам’яної хвороби відбувалося методом відкритого оперативного втручання, яке призводило до довготривалої втрати працездатності. Зараз лікування проводиться на ендоскопічному обладнанні через природні канали без додаткових розрізів. Є все необхідне для візуального контакту, що дає можливість лікарю бачити проблему пацієнта на великому екрані з високою роздільною здатністю.

- Для відділення придбано обладнання для лікування сечокам’яної хвороби виробництва фірми Olympus. Це високотехнологічна апаратура, яка значно покращує наші можливості для допомоги хворим. Були «камінці», які не піддавалися дробленню звичайними методами лікування. Зараз ми маємо лазер, який може зруйнувати будь-які утворення в будь-якій локалізації. Ми вийшли на той рівень лікування, який закладений у світових стандартах лікування сечокам’яної хвороби, – розповів Олександр Унгурян.

З роботою нового обладнання ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Тепер ми маємо змогу говорити про високотехнологічну медицину в наших лікарнях, яка вже давно використовується в світовій медичній практиці. Це єдине у Запоріжжі обладнання, яке має весь необхідний інструментарій для ефективної боротьби із сечокам’яною хворобою. Завдяки тій апаратурі, яка була придбана для медичного закладу, лікування проходить швидше і з найменшими втручаннями. Міська влада продовжить оновлювати обладнання для урологічного відділення, щоб воно було найкращім в Україні, а запоріжці могли отримати високоякісне лікування, – зазначив Анатолій Пустоваров.

За кошти бюджету міста для урологічного відділення було придбано ендоскопічне обладнання фірми Olympus - фіброуретерореноскоп та контактний літотриктор Shock pulse - яке застосовується при ендоскопічному лікуванні сечокам’яної хвороби на нижніх та середніх сечових шляхах. За рахунок коштів державної субвенції було придбано гольмієвий лазерний контактний літотриптор фірми Dornier Medilas H Solvo.

Протягом останніх 3-х років для запорізької міської клінічної лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги на придбання медичного діагностичного та лікувального обладнання було виділено понад 70 млн. грн. (комп’ютерний томограф, ендоскопічна техніка, 3 рентгенодіагностичні системи, монітори пацієнта, апарати штучної вентиляції легень тощо).