У запорізькій міській лікарні № 9 почав роботу ультрасучасний комп’ютерний томограф

05.02.2019 14:36

Запоріжці зможуть пройти безкоштовне обстеження на сучасному комп’ютерному томографі, який функціонує на базі міської лікарні № 9.

КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня №9» забезпечує амбулаторною і стаціонарною спеціалізованою медичною допомогою населення Дніпровського та Хортицького районів. Це 196 тисяч дорослих запоріжців. На базі лікарні працював приватний томограф, який, окрім дорогої вартості обстеження, не міг забезпечити достатній кваліфікаційний рівень діагностики. Наприкінці 2018 року для установи за рахунок коштів бюджету міста було придбано томографічну систему NeuViz 16 Classik. Вартість обладнання склала 8,4 млн грн.

- Базове завдання міської влади за замовленням громади - забезпечувати належний рівень та доступність основних медичних послуг. А тому ключові лікарні міста, зокрема ті, де надається екстрена медична допомога, обов’язково повинні бути оснащені сучасною діагностичною апаратурою. Минулого року мультиспіральний компьютерний томограф з’явився на базі 5-ї лікарні екстреної та швидкої медичної дороги, а вже цього року ще один апарат працює у 9-й лікарні. Відтепер близько 200 тисяч мешканців Правого берега зможуть пройти необхідну діагностику за направленням вузькопрофільних спеціалістів абсолютно безкоштовно, - підкреслив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Комп'ютерна томографія на сьогоднішній день - провідний метод діагностики багатьох захворювань головного мозку, хребта, легенів і середостіння, печінки, нирок, підшлункової залози, наднирників, аорти та легеневої артерії і ряду інших органів. Томографічна система NeuViz 16 Classik забезпечує високу якість рентгенологічних зображень. Одночасно скануючи до 16 шарів, завдяки трьохмірній реконструкції, апарат дозволяє точно оцінювати та централізовано візуалізувати як окремі органи, так і їх структуру, що дає можливість своєчасно і високоякісно діагностувати захворювання органів і систем. Завдяки можливості виконання 3D реконструкції покращується візуалізація пошкоджень кістково-суглобової системи та діагностуються захворювання опорно-рухового апарату.

Як розповіла завідувач рентгенологічного відділення Тетяна Леткеман, пропускна можливість комп’ютерного томографу складає до 10 пацієнтів за зміну. Пройти безкоштовне обстеження може будь-який мешканець міста за обгрунтованим направленням вузькопрофільного лікаря.