Запоріжців попереджають про небезпеку укусів каракуртів

18.08.2017 13:20

За інформацією департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради, висока температура повітря, яка зберігається в обласному центрі тривалий час, стала сприятливою для розвитку і збільшення чисельності каракуртів.

Для того, щоб уникнути небажаних зустрічей, слід знати, що в нашому регіоні каракуртів, їх гнізда, яйцекладки, що мають вид кульок світло-солом'яного кольору (7-15 мм в діаметрі), найчастіше виявляють на присадибних ділянках, городах, у бадиллі лука, квасолі, картоплі, помідорів та інших культур, іноді павуки заповзають до дачних будиночків.

Помилково вважати, що павук підстерігає і нападає. Тільки павук, якого потурбували, прагне вкусити свого «кривдника», захищаючи себе або своє потомство.

Спеціалісти рекомендують уважно оглядати одяг і взуття, в якому людина працює на дачі, перед тим як його одягти. Ретельно обстежувати також і місця відпочинку. Рекомендується збирати врожай в господарських рукавичках.

Отрута каракурта в 15 разів сильніша, ніж отрута гримучої змії. На місці укусу - маленька червона цятка, що швидко зникає. Дія отрути проявляється через 10-15 хвилин: сильні болі в області грудей, живота, попереку, судоми, запаморочення, блювота, характерне посиніння обличчя, оніміння кінцівок, можлива втрата свідомості. Часто настає сильне психічне збудження, страх смерті. Смертність від укусів каракурта становить від 4% до 6%.

Фахівці департаменту охорони здоров'я міської ради попереджають: накладати джгут, розрізати ранку і висмоктувати отруту неприпустимо, припікання місця укусу - малоефективно, оскільки не завжди є можливість припекти ранку протягом перших 2-х хвилин. Потерпілому необхідно дати багато пиття і в лежачому стані якомога швидше доправити до найближчої лікувальної установи.