У Запоріжжі обговорили питання обов’язкової вакцинації дітей

11.03.2019 15:53

Питання вакцинації дітей у зв’язку з епідемічною ситуацією є дуже актуальним. У вересні 2018 року міністерство охорони здоров’я України та міністерство освіти України в офіційному листі зазначили про те, що діти без щеплень не мають бути допущені до навчальних закладів.

Сьогодні в  Запорізькій міській раді відбулася зустріч батьківської громадськості, яка виступає проти вакцинації, та представників департаменту охорони здоров’я та департаменту освіти і науки Запорізької міської ради. Під час зустрічі обговорювались питання відвідування дітьми без щеплень навчальних закладів Запоріжжя.

Як зазначила заступник директора департаменту освіти і науки Наталя Вітковська, питання вакцинації є дуже актуальним, тому що випадки інфекційних захворювань дітей вимагають особливого контролю як з боку закладів охорони здоров’я, так і навчальних закладів.

- Ми звертаємо увагу батьківської громадськості на розуміння необхідності профілактичних щеплень. Вакцинація - це запорука здоров’я дитини. Діяльність освітньої галузі чітко регламентована законодавчими актами, відповідно до яких діти без щеплень не можуть відвідувати навчальні заклади, - зазначила Наталя Вітковська.

Головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Галина Доля підкреслила, що Конституція України та профільні закони та підзаконні акти наголошують, що дітям без щеплень не можна відвідувати організовані колективи. Це пов’язано з тим, що інфекційні хвороби, проти яких проводиться обов’язкова вакцинація, є дуже небезпечними, а ускладненнями після них можуть стати інвалідизація та смерть.

- Зараз у Запоріжжі епідемія кору, яка виникла саме через дітей, які не пройшли вакцинацію. Враховуючи це, організовані колективи, до яких належать у тому числі й освітні заклади, повинні відвідувати діти зі щепленнями, - розповіла Галина Доля.

Батькам, які відмовляються вакцинувати дитину, освітні заклади пропонують альтернативні форми навчання - екстернат та соціально-педагогічний патронат.