Медики попереджають про небезпеку захворювання дітей вірусом Коксакі

29.08.2017 15:40

Як зазначає департамент охорони здоров'я Запорізької міськради, все частіше українські діти привозять з зарубіжних курортів небезпечне захворювання - вірус Коксакі, який передається повітряно-крапельним шляхом.

Найчастіше патологія зустрічається у дітей до 5 років, у дорослих вкрай рідко. Після перенесеного захворювання, викликаного вірусом Коксакі, у людини утворюється стійкий імунітет до інфекції і повторне зараження виключено.

Вірус Коксакі відноситься до збудника дитячих інфекцій. Захворювання проявляється порушенням роботи кишківника, діареєю, загальною інтоксикацією і характерною висипкою з маленькими хворобливими пухирцями і виразками на слизових і на поверхні шкіри. Сверблячка на шкірі при інфекції вірусом Коксакі відсутня. Температура зберігається кілька днів, потім нормалізується (за умови класичного перебігу інфекції).

Час від зараження до появи перших симптомів становить від 2 до 10 днів. Початок захворювання звичайно гострий, з підйомом температури тіла до 39 градусів, різким погіршенням загального самопочуття, болем у м'язах і головним болем. Лікування в основному симптоматичне і підтримуюче. Помітне поліпшення стану зазвичай настає через 2-3 дні, але в будь-якому випадку необхідно звернутися до лікаря.

Щоб уберегти себе і свою сім'ю від вірусу Коксакі, перш за все потрібно дотримуватися правил особистої гігієни, тримати житло в чистоті і забезпечувати циркуляцію свіжого повітря, рідше перебувати в людних місцях, зміцнювати імунітет.