Запорізькі центри первинної медико-санітарної допомоги отримали реанімаційне обладнання від уряду Німеччини

15.05.2019 12:04

6 запорізьких центрів первинної медико-санітарної допомоги отримали дефібрилятори та апарати для штучної підтримки дихання від уряду Німеччини. Сьогодні, 15 травня, представники GIZ вручили обладнання головним лікарям.

Сучасне обладнання надзвичайно важливе для медичних установ. Воно дозволяє лікарям надавати невідкладну допомогу до приїзду швидкої, адже трапляється, що пацієнти приходять на консультацію вже у важкому стані. Наявність дефібриляторів у центрах ПМСД – це ще один крок до розвиненої медичної системи в Україні, адже така апаратура допомагає швидко відреагувати на важкий стан пацієнта та врятувати життя.

Щоб навчитися використовувати нове обладнання, лікарі та медичні сестри первинки взяли участь у тренінгах з невідкладної медичної допомоги, організованих за підтримки GIZ, за дорученням німецького уряду. Спільно з Всеукраїнською спілкою парамедиків вони відпрацювали алгоритм дії при невідкладних станах дорослих та дітей у різних критичних ситуаціях, що загрожують здоров'ю та життю пацієнтів.

- Професійний медичний персонал та сучасне обладнання - запорука якісного надання медичної допомоги. Тому ми раді й надалі підтримувати медиків Запоріжжя навчальними програмами та новітніми інструментами, - зазначила радник проекту GIZ Вікторія Василенко.

Нове обладнання буде знаходитись у пунктах невідкладної допомоги, які є в кожному центрі надання первинної медико-санітарної допомоги.

- Сьогодні, в рамках співпраці з німецьким урядом, представники GIZ вручили 6 комплектів реанімаційного обладнання для запорізьких центрів ПМСД. В кожному з центрів працюють по два пункти невідкладної медичної допомоги, дитячий та дорослий. Реанімаційне обладнання, необхідне для надання такого виду допомоги, для цих кабінетів було придбане за рахунок міського бюджету ще у 2017 році. Але його було недостатньо. Сучасні дефібрилятори, які надали наші партнери - автоматичні. Ними можуть скористатися не лише медичні працівники, але й звичайні люди, що розуміють, які можуть бути показання до сердцево-легеневої реанімації, - розповіла директор департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Нагадаємо, в рамках реалізації міських програм в галузі охорони здоров’я в 2017 році за кошти бюджету міста було забезпечено сучасними дефібриляторами (21 од.) сім закладів охорони здоров’я вторинного рівня на загальну суму 3,5 млн грн.