Крапля крові рятує життя: запорізьки медики стали донорами

14.06.2019 13:00

Сьогодні, 14 червня, в Україні та світі святкують День донора крові. Запорізькі медики долучилися до акції та здали кров у відділенні трансфузіології із заготівлею крові Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги.

Щорічно до Дня донора у Запоріжжі в спеціалізованих центрах і відділеннях переливання крові проходять додаткові акції по забору крові. Сьогодні донорами стали і керівники комунальних медичних установ міста.

- Ні для кого не є секретом, наскільки важлива кров для рятування життя людини. Сьогодні керівники медичних закладів Запоріжжя активно долучилися до акції, та здали кров у відділенні трансфузіології  лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Я особисто здаю кров не вперше, стала донором ще за років студентства у медичному інституті. І щороку, у День донора, я вважаю за честь поділитися своєю кров’ю з пацієнтами, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Як розповіла завідувачка відділенні трансфузіології із заготівлею крові Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги Ніна Орловська, щорічно тут обслуговуються близько 4 тисяч донорів, які здають 1 тону 800 літрів крові. Фахівці заготовляють кров, а також її компоненти - еритроцити, та заморожену карантинізовану плазму. Відділення трансфузіології найпотужніше у місті, та здатне на 100% забезпечити потребу в компонентах крові не тільки КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги», а й інших лікарень Запоріжжя. З метою покращення роботи відділення на початку 2019 року було придбане нове холодильне обладнання (Dometic ME 605) для зберігання плазми крові вартістю 28,5 тис. грн.