Візит енергоменеджерів з міст України до Запоріжжя завершується

26.06.2019 13:22

Делегати із Сум, Чернігова, Полтави, Токмака, Поліг, Мелітополя, Павлограда та Маріуполя прибули до обласного центру в рамках проєкту «Партнерство з модернізації: Енергоефективність у лікарнях», який реалізується Німецьким товариством з міжнародного співробітництва (GIZ).

Всі вони є відповідальними за впровадження енергоменеджменту в місцевих лікарнях. До Запоріжжя приїхали з ознайомчим візитом. Впродовж двох днів встигли відвідати заклади соціальної сфери. Це й КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 6» амбулаторії № 10, КНП «Пологовий будинок № 3» ЗМР, а також дитячий навчальний заклад № 100 «Гармонія».

У кожному окремому випадку увагу акцентували на системі опалення, гарячого водопостачання, а також впровадженні заходів енергоефективності – встановленні індивідуальних теплових пунктів, вікон з підвищеним рівнем безпеки та систем вентиляції.

- Міська рада прийняла два документи – «Муніципальний енергетичний план Запоріжжя на 2014-2030 роки» та «План дій сталого енергетичного розвитку Запоріжжя на 2016-2020 роки». Наше місто, як учасник Європейської ініціативи «Угода мерів», має на 20% зменшити споживання паливно-енергетичних ресурсів на муніципальних об’єктах, ще на 20% здійснити заміщення традиційних видів палива за рахунок відновлювальних джерел енергії, і на стільки ж скоротити викиди парникових газів. Показників досягатимемо шляхом термомодернізації громадських та житлових будівель, розвитку відновлювальної енергетики у сфері ЖКГ та заміщення природного газу місцевим паливом і енергією у системі гарячого водопостачання. Крім того, в обласному центрі з успіхом реалізується міська програма встановлення енергоефективних вікон у закладах освіти та охорони здоров’я, - зазначила заступниця директора департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради Ірина Качинська-Пилипчук.

Програма партнерства з енергоефективності у лікарнях матиме продовження. Наступний набір учасників відбудеться восени. Організатори сподіваються, що до прийдешніх навчальних візитів та спільних засідань приєднаються і фахівці з Запоріжжя.

- Тема енергоефективності не втрачає актуальності. І в цьому, напевно, немає необхідності нікого зайвий раз переконувати. Це один із тих чинників, який зумовлює велику перевитрату бюджету. Якщо ми говоримо зокрема про лікарні, то це одні з найскладніших об’єктів, на відміну від дитячого садочка чи школи. Лікарні як правило працюють у режимі нон-стоп. Там є спеціальні умови щодо певних приміщень – скажімо, операційних, палат, де перебувають хворі, тим більше цей об’єкт працює круглорічно, там немає канікул. Тому добре досліджені технології, правильна побудова процесу виконання заходів закладів охорони здоров’я – одне із найскладніших завдань, - додав директор Західноукраїнського регіонального навчального центру Віталій Лесюк.