У Запоріжжі триває реорганізація лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги

22.10.2019 16:52

В Україні набирає обертів реформування галузі охорони здоров’я. ЇЇ суть полягає у переході від системи бюджетного фінансування до персоніфікованої оплати «за пацієнта».

Планується, що у Запорізькій області будуть організовані 5 госпітальних округів, у кожному з яких функціонуватиме хоча б одна багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування - з урахуванням кількості населення території. В обласному центрі таких дві – КНП «Міська лікарня № 9» і КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги».

- У процесі реформування ми не скорочуватимемо, а оптимізуватимемо фонд ліжко-місць та робочі місця. Жодне відділення не припинить роботу і жодна людина не втратить свого заробітку. Реорганізовуватимемо місця ранньої реабілітації – це дуже важливий напрямок у медицині. Тобто хірургічне втручання буде здійснюватись у максимально короткі строки, далі активізація хворого і його переведення на амбулаторне лікування. Відповідно до норм міжнародних стандартів у галузі охорони здоров’я пацієнт має якомога менше часу проводити у медзакладі, - розповів заступник директора з хірургічної допомоги КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Олег Великий.

У лікарні заплановано злиття двох хірургічних відділень – 2-го і 3-го, куди з травматологічного корпусу переїде місцева щелепо-лицьова хірургія. У звільненому приміщенні буде організоване інтенсивне лікування хворих з політравмами. Зараз вони перебувають у відділені інтенсивної терапії загального профілю. Тут лікуються також хворі з деструктивною пневмонією, ВІЛ- інфекцією і туберкульозом, є потреба у їх відмежуванні від решти пацієнтів.

Перша черга реорганізації відбудеться 1листопада, друга – 1 грудня. Автономізація також спонукатиме медзаклади до самостійності в господарських і управлінських справах та сприятиме поліпшенню якості надаваних послуг.

- Раніше кожна лікарня мала окрему спеціалізацію. Зараз, у зв’язку зі змінами у медичній галузі, пацієнт в одному місці у найкоротші строки зможе отримати необхідну медичну допомогу. Відповідно від кількості звернень залежатиме й прибуток лікарні. Це також можливість для оновлення обладнання і закупівлі ліків та препаратів, - зазначив доктор медичних наук, завідувач кафедрою хірургії і проктології Запорізької медичної академії післядипломної освіти Микола Милиця.

Нині за рік Запорізька лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги приймає близько 20 тисяч пацієнтів, 22 тисячі обслуговує травматологічний пункт.