У Запоріжжі обговорили ситуацію з захворюваністю на грип та ГРВІ

29.10.2019 17:47

У малій залі міської ради відбулась нарада щодо епідеміологічної ситуації з грипу та ГРВІ. Обговорювалися стан захворюваності по місту, вакцинація працівників бюджетної сфери та профілактичні заходи.

З настанням холодів збільшилася кількість звернень із застудою до сімейних лікарів. Однак епідеміологічний поріг ще не перевищено. Пік захворюваності прогнозується на грудень - кінець січня 2020 року. Як запевнила директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова, госпітальні бази лікувальних установ міста готові приймати хворих у випадку росту захворюваності.

У Запоріжжі затверджений комплексний план заходів із запобігання поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій на сезон 2019-2020 років. Серед основних профілактичних засобів цим планом передбачена вакцинація працівників лікувальних закладів, закладів освіти та культури, соціальних працівників. На це з бюджету міста виділено 1,2 млн грн. На сьогодні профілактичні щеплення зробили вже понад 1,5 тисячі працівників бюджетної сфери.

Як розповіла заступниця директора департаменту освіти міської ради Наталя Вітковська, на сьогодні рівень захворюваності на застуду та грип у запорізьких школах не перевищує 7%. Це стандартний показник для холодного сезону. Крім того, з кінця жовтня в навчальних закладах міста розпочалися канікули, тож росту захворюваності немає. Проводяться постійні моніторинги, у випадках, коли хворіють 20% учнів класу, освітній процес у ньому припиняється.

Заступник міського голови Анатолій Пустоваров відзначив важливість профілактики та своєчасного звернення до лікарів, а також закликав запоріжців потурбуватися про своє здоров’я та зробити щеплення від грипу.

- Вакцинація - найбільш ефективний метод профілактики грипу. Зробити щеплення запоріжці можуть у центрах надання первинної медико-санітарної допомоги. Ми закликаємо громадян потурбуватися про своє здоров’я, активно долучатися до профілактики та за перших ознак захворювання звертатися до сімейних лікарів. Всі лікарі мають все необхідне для надання невідкладної допомоги вдома, - зазначив Анатолій Пустоваров.