Запоріжці можуть безкоштовно виміряти рівень цукру в крові

15.11.2019 13:04

Сьогодні, 15 листопада, з нагоди Всесвітнього дня діабету у ПК «Орбіта» відбувся тематичний соціальний захід. Сотні запоріжців мали змогу не лише прослухати лекції, отримати спеціальну літературу про діабет, а й пройти безкоштовні консультації, виміряти артеріальний тиск та зробити швидкий тест на рівень цукру у крові.

Соціальні акції до Дня діабету у Запоріжжі проводяться з 2004 року. Їх організатор – ГО «Діабетик». Завдяки заходу з’являється можливість привернути увагу до проблем цієї хвороби, поширити важливі знання про неї та проінформувати людей про необхідність профілактичних та діагностичних заходів.

- Це навіть не хвороба, а спосіб життя: люди повинні знати як себе поводити при діабеті, як разом з лікарем собі допомогти. Цьому присвячені усі сьогоднішні заходи. Важливо також вчасно провести діагностику. Варто пам’ятати, що основна частина хворих на діабет, близько 80-85 %, це люди після 40 років. Тож у такому віці варто бути ще більш уважним до свого здоров’я, - розповідає головний лікар Запорізького обласного клінічного ендокринологічного диспансеру Вікторія Чернікова.

Під час акції у ПК «Орбіта» проходили тематичні лекції, поширювалась спеціалізована література та надавались консультації лікарів. Зокрема запоріжці мали змогу виміряти артеріальний тиск та рівень цукру в крові, а також пройти огляд у офтальмологів.

На сьогодні у Запорізькій області зареєстровано майже 55 тисяч людей, хворих на цукровий діабет. З них 25 тисяч пацієнтів - мешканці Запоріжжя. Зазначимо, що за останні 5 років кількість хворих зросла майже на 5 тисяч осіб.

Для забезпечення препаратами інсуліну для хворих на цукровий діабет виділяється державна субвенція. Втім кошти не покривають потреби пацієнтів у повному обсязі. В рамках міської програми «Охорона здоров'я Запоріжжя 2019-2021» на закупівлю цукрознижуючих медикаментів у 2019 році із бюджету міста виділено 8,3 мільйони гривень. А на жовтневій сесії депутатами міської ради на відшкодування вартості інсуліну для хворих були передбачені додаткові 4,5 мільйони гривень.