У запорізьких лікарнях продовжується масштабна комп’ютеризація

11.12.2019 12:58

Лише за останні три роки для Запорізького центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 вдалось закупити 53 комп’ютери з усією необхідною оргтехнікою. Сума, витрачена на закупівлю обладнання, склала 1 мільйон 310 тисяч гривень, з них 850 тисяч - внесок міського бюджету. Сьогодні, 11 грудня, стан оснащення центру під час виїзної наради перевірив заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

На сьогодні КНП «Запорізький центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» обслуговує 56 тисяч дорослого та понад 10 тисяч дитячого населення міста. У межах центру функціонують 7 сімейних амбулаторій з реєстратурою, кабінетами сімейних лікарів і педіатрів, процедурними кабінетами, кабінетами щеплень, денним стаціонаром поліклініки на 9 ліжок тощо. Усі приміщення оснащені всім необхідним медичним та комп’ютерним обладнанням.

- Кожен лікар та кожна медсестра мають у своєму користуванні особистий комп’ютер, принтер із ксероксом та сканером. Уся техніка сучасна та сертифікована. Комп’ютери підключені до мережі інтернет, що дає змогу щодня користуватися нашою медичною інформаційною системою "Хелсі". Кожен лікар має власний електронний підпис та електронний кабінет, куди вносить карту пацієнта. Медичні працівники мають змогу виписувати електронні рецепти, а це значно скорочує час, витрачений на це. До того ж, завдяки комп’ютеризації покращується взаємодія між первинною та вторинною ланкою. З модернізацією останньої, яка вже також розпочалась, ми вийдемо на ще більш якісний рівень надання медичної допомоги, - розповіла директорка КНП «Запорізький центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Ірина Бабецька.

Продовжується в центрі й оновлення медичного обладнання. За останні 3 роки на його придбання витрачено понад півтора мільйони гривень. У лікарів і медсестер в наявності сумки-укладки, у кожному кабінеті сімейного лікаря є електрокардіографи, безконтактні термометри, глюкометри, пульсоксиметри, таблиці для вимірювання гостроти зору, набори лінз для підбору окулярів. Крім того, в центрі впроваджується лабораторне оснащення: придбані 2 гематологічних аналізатори та 3 аналізатори сечі. Медичний персонал вже пройшов навчання на обладнанні, тож розпочато впровадження техніки в користування.

- Кабінети лікарів укомплектовані всім необхідним. Звісно, є ще куди рости, але на базовому рівні ми маємо все необхідне для того, щоб пацієнти мали змогу лікуватись. Цього року також відремонтовано і відкрито багато амбулаторій у місті. І до кінця 2019 року ми ще встигнемо відкрити кілька. Тобто первинна ланка у Запоріжжі розвивається на високому рівні і дуже важливо, що сьогодні заробітна плата медиків вже піднялась до більш гідного рівня, в порівнянні з тим, що було 3-4 роки тому. Сімейні лікарі отримують від 14 до 17 тисяч гривень, медсестри - 8-9 тисяч. Звичайно, це не найвищі суми, але потроху ми йдемо до них. Вже з сьогоднішніми оплатами нам вдалось не лише зупинити відтік кваліфікованих спеціалістів, але, і це дуже важливо, до нас приходять і залишаються працювати молоді кадри, - зазначив заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

Для забезпечення комфортних умов перебування пацієнтів та медичних працівників також проведені капітальний та поточні ремонти будівель центру. У 2017 році за рахунок місцевого бюджету проведена термомодернізація споруди по проспекту Соборному, 88 (3,2 млн грн), капітальний ремонт приміщень сімейних амбулаторій №6 та №7 по вул. Поштовій, 32а (265 тис. грн) та капітальний ремонт кабінетів вторинного рівня по вул. Поштовій, 32а (615 тис. грн). У 2018 році проведений капітальний ремонт кабінетів вторинного рівня по вул. Поштовій, 55 (983 тис. грн).

Також у жовтні поточного року департаментом охорони здоров’я Запорізької міської ради централізовано закуплено 21 моноблок на загальну суму більше 426 тис. грн, з них 8 встановлено та підключено до E-Health в поліклінічному відділенні Олександрівського району, а саме в кабінетах хірурга, онколога, уролога, кардіолога, невропатолога, отоларинголога, травматолога, інфекціоніста. Також в реєстратурах поліклінічних відділень ведеться електронний запис до лікарів: комп’ютеризовано 3 робочих місця медичних реєстраторів.