У Запоріжжі провели лекцію на тему профілактики раку та проведення онкологічного скринінгу

04.02.2020 15:35

4 лютого до Всесвітнього дня боротьби проти раку Запорізька міська організація інвалідів «Переможемо рак» за підтримки Запорізької медичної академії післядипломної освіти ініціювала проведення тематичної лекції для населення. Медичні фахівці інформували присутніх про необхідність профілактики ракових захворювань та методи проведення онкологічного скринінгу.

На сьогоднішній день Запорізька область займає одне з перших місць за рівнем онкологічної захворюваності та смертності. Населення регіону складає 1 млн 700 тис. людей, і з них понад 52 тисячі осіб – хворі на онкологію. На жаль, у понад 70% випадках наявність злоякісних пухлин діагностують на пізніх стадіях розвитку, і лише у 30% хворих захворювання виявляють на ранніх етапах.

Саме про важливість ранньої діагностики та її вплив на подальше лікування розповідали організатори лекції «Профілактика раку та онкологічний скринінг».

- Інформаційно-просвітницькою роботою наша організація займається з 2008 року. Масштабні конференції, семінари, лекції з залученням професійних медиків ми проводимо як для дорослих, які перебувають у групі ризику, так і для молоді. Кожен повинен знати, що саме рання діагностика – запорука успішного подальшого лікування, - зазначила президент Запорізької міської організації інвалідів «Переможемо рак», депутат Запорізької міської ради Зінаїда Гальчинська.

За словами доктора медичних наук, завідувача кафедри онкології Запорізької медичної академії післядипломної освіти, експерта МОЗ України Олексія Ковальова, який вів сьогоднішню лекцію, сучасні методи скринінгу допомагають виявляти навіть не сам рак, а передпухлинний стан, що дає змогу розпочати лікування ще до встановлення самого діагнозу.

- Дуже важливо, щоб населення було про це проінформоване. І не менш важливо, щоб з новими методами були ознайомлені лікарі. Наступну лекцію ми організовуємо для сімейних лікарів, адже саме вони – перші, хто може побачити зміни у стані пацієнта, - розповів Олексій Ковальов.