У Запоріжжі захворюваність на грип та ГРВІ йде на спад

12.02.2020 15:42

У малій залі міської ради відбулась нарада щодо епідеміологічної ситуації з грипу та ГРВІ. Обговорювалися стан захворюваності по місту та терміни відновлення занять у школах.

Як розповів завідувач відокремленого підрозділу «Запорізький міський відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ» Володимир Хомутов, з початку епідеміологічного сезону в Запоріжжі на грип та застуду захворіли 68 тисяч мешканців. 64% хворих - діти. Діагноз «грип» був поставлений 318 хворим. Госпіталізовані з ускладненнями 1850 людей. Щеплення від грипу зробили 14,5 тисяч людей. Крім того, в місті були зареєстровані 3 смертельних випадки від грипу. Померли жінки різного віку, жодна з них не мала щеплення.

- В період епідсезону, з жовтня по травень, ми проводимо постійний моніторинг захворюваності в усіх вікових групах. На останньому тижні січня був зареєстрований зріст захворюваності - 6 тисяч мешканців за тиждень. Крім того, відсоток відсутніх у школах дітей через застуду перевищив 20%, тому було прийняте рішення ввести карантин. 4 лютого міський голова Володимир Буряк підписав розпорядження про призупинення занять у школах та позашкільних закладах, обмеження культурно-масових заходів та посилений протиепідемічний режим в дошкільних та лікувальних установах. Завдяки цим заходам минулого тижня ми зафіксували зниження рівня захворюваності на 8% серед дорослих та на 14% - серед дітей, - зазначив Володимир Хомутов.

При цьому кількість хворих все ще перевищує епідпоріг на 5%, інтенсивність захворюваності середня, тому відміняти карантин поки не доцільно. Моніторинг захворюваності здійснюється щоденно, якщо вдасться досягти допорогового рівня, то в понеділок, після офіційної статистики за тиждень, буде вирішуватися питання про відновлення занять у міських школах.

Директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук зазначив, що навчання призупинене в середніх навчальних та позашкільних закладах. Всі дошкільні установи працюють в звичайному режимі, при цьому посилено протиепідеміологічні заходи - всі діти проходять ранковий фільтр. Це огляд дитини лікарем - вимірювання температури, зовнішній огляд. Також опитують батьків. Якщо є симптоми або відхилення в температурі, дитину не допускають до занять, щоб вберегти від хвороби інших. У період епідемії це спрацьовує, бо є групова ізоляція, тому категорія дошкільників менш схильна до хвороби. Також у групах збільшено кількість провітрювань кімнат, приміщення прибирають з дезінфікуючими засобами, обмежено проведення спортивних, культурних заходів. 

Що стосується відпрацювання за вимушені канікули, то кожна школа сама організовує надолуження навчальної програми.

- Карантин вводиться майже щорічно, тож всі школи мають свої традиційні методи - інтенсифікація навчального процесу, онлайн-навчання, додаткові завдання тощо. Надолуження в жодному разі не буде здійснюватися з перенавантаженням учнів, тобто жодних додаткових занять після навчання не буде, - зазначив Станіслав Романчук.