Запорізький аеропорт перевірили на готовність до виявлення коронавірусу

25.02.2020 18:00

Сьогодні під час апаратної наради міський голова Запоріжжя Володимир Буряк доручив забезпечити аеропорт всіма необхідними засобами безпеки для перевірки пасажирів, які можуть бути носіями коронавірусу. Ступінь готовності аеропорту та персоналу приїхали перевіряти представники міської влади та журналісти.

За дорученням міського голови в аеропорті створили умови, за яких можна виявляти можливих носіїв коронавірусу.

Так, на території летовища підготували епідеміологічну карантинну стоянку для літаків, якщо борт санітарний, або на ньому є громадяни з підозрою на хворобу. Персонал аеропорту забезпечений засобами індивідуального захисту: рукавички, маски, дезінфікуючі розчини.

Для цілодобового контролю працює контрольно-санітарний пункт з необхідним устаткуванням. Також там є засоби індивідуального захисту підвищеного рівня: протиепідемічні костюми (протичумні) – щоб захистити усіх задіяних під час обслуговування потенційно небезпечних рейсів.

На території аеропорту створили ізолятор для пасажирів у разі підозри на коронавірус – там можна буде перебувати до приїзду медиків.

Задля перевірки подорожуючих, що прибувають з інших країн, закуплені спеціальні дистанційні термометри. З цим обладнанням обстежують пасажирів після виходу з літака.

- Вимірюємо температуру пасажирам, у яких є підозра на захворювання. Якщо хоча б у однієї людини виявиться підвищена температура, ми перевірятимо пасажирів літака більш детально, навіть якщо це внутрішній рейс. Також кожен прибуваючий турист заповнює анкету зі своїми даними, щоб зрозуміти, чи прибував він у азіатських країнах нещодавно, чи спілкувався з потенційним носієм вірусу. Ми готові до будь-яких ситуацій і пильнуємо, щоб не пропустити можливу загрозу на територію міста, - сказав перший заступник директора КП «Міжнародний аеропорт "Запоріжжя» Марко Гіренко.

В ході перевірки аеропорту представники міської влади зробили висновок, що персонал стовідсотково готовий до позаштатних ситуацій, пов’язаних з вірусом.

- Ми готуємо аеропорт, бо хочемо максимально убезпечити мешканців міста від можливої загрози. Це стосується не тільки коронавірусу, але й інших видів вірусу, таких як кір або різноманітні штами грипу. На даний момент у Запоріжжі не виявлено жодного випадку коронавірусу або підозри на нього. Немає приводу для хвилювань та паніки, адже підготовчі заходи носять виключно профілактичний характер. Наш контрольно-санітарний пункт відповідає всім міжнародним стандартам, фахівці проінструктовані, вони кваліфіковані, є необхідне обладнання та розуміння ситуації, щоб у разі небезпеки оперативно зреагувати, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.