У Запоріжжі обговорили, як запобігти поширенню коронавірусу

27.02.2020 17:51

У Запорізькій міській раді відбулося засідання, присвячене темі недопущення поширення коронавірусу. Представники міської влади, медичні працівники, голови райадміністрацій та керівники підприємств обговорили ситуацію в місті та сформували методи захисту Запоріжжя від попадання небезпечного вірусу.

Станом на 27 лютого в світі зареєстровано 82 164 лабораторно підтверджених випадків коронавирусної інфекції, 2 801 людина померла, 32 897 пацієнтів - одужали. В Європі - 487 випадків захворювання в 17 країнах, де від ускладнень померло 12 осіб.

За словами медиків, в Україні на сьогоднішній день не виявлено жодного підтвердженого випадку коронавірусної інфекції. Однак всі служби міста знаходяться в режимі повної готовності.

Так, щоб попередити занесення вірусу на територію Запоріжжя, в головному міжнародному пропускному пункті - в аеропорту – посилено перевіряють всіх прибулих пасажирів, для працівників аеровокзалу закуплене спеціальне обладнання, маски, захисні костюми та засоби дезінфекції, на території аеропорту виділили приміщення для ізолятора в разі підозри інфекції у пасажира.

- З 1 лютого створили ургентні бригади лікарів інфекціоністів, дезінфекціоністів, епідеміологів. З 26 лютого розпочала роботу цілодобова бригада епідеміологів разом з медиками аеропорту, щоб перевіряти пасажирів усіх міжнародних рейсів. У Запоріжжі їх 5 - Варшава, Стамбул, Тель-Авів, Мінськ, Єгипет. Бригада проводить температурний скринінг, збір аналізів, опитування членів екіпажу. При виявленні температури до 38 градусів людина отримує пам'ятку з медичними рекомендаціями. Якщо температура вище, пасажира направляють в санітарно-контрольний пункт аеропорту для подальших аналізів, - розповів під час наради завідувач міським лабораторним центром Володимир Хамутов.

Медичні працівники рекомендують запоріжцям дотримуватися основних правил особистої гігієни, зміцнювати імунітет, утриматися від поїздки в країни, де є велика кількість хворих.

- Головна небезпека вірусу в тому, що на сьогодні ще немає підтвердженої медичної вакцини, яка може пом'якшити симптоми та прискорити одужання. Також ще не відпрацьована процедура ефективного лікування. Це провокує певні ризики. Але у нас є великі надії, що до другої хвилі коронавірусу, яка очікується восени, вже буде підтверджена дієва вакцина, - сказав радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.