Колегія департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради визнала роботу в галузі охорони здоров’я міста задовільною

04.03.2020 17:50

4 березня відбулося засідання колегії департаменту охорони здоров'я міської ради під головуванням директорки департаменту Вікторії Ушакової. У роботі колегії взяли участь заступник міського голови Анатолій Пустоваров, керівники закладів охорони здоров’я міста, представники медичних учбових закладів та профільної профспілки.

На розгляд колегії були винесені підсумки роботи медичної галузі Запоріжжя за 2019 рік та плани на поточний. Про стан організації медичної допомоги населенню міста у 2019 році присутнім доповіла директорка департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова. Згідно з головним тезами доповіді, мережа закладів охорони здоров'я міста станом на 1 січня 2020 року складається з 29 некомерційних підприємств первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги, у яких працюють понад 10 тисяч медиків. Стаціонарну допомогу населенню надають 16 закладів охорони здоров'я. Укомплектованість кадрами становить серед лікарів – понад 75 %, середнього медичного персоналу – 73 %. Наразі місту не вистачає педіатрів, терапевтів у стаціонари, анестезіологів та стоматологів.

Первинну медичну допомогу запоріжцям наразі надають 8 некомерційних комунальних підприємств, до складу яких входять 74 амбулаторії, з них 33 відокремлені. Первинна ланка медицини обслуговує понад 745 тисяч містян. При цьому декларації з лікарями Центрів уклали понад 75 % мешканців Запоріжжя. Можна впевнено сказати, що реформа первинної ланки медичного обслуговування у Запоріжжі пройшла успішно. У 2019 році з бюджету міста на розвиток первинної медичної допомоги було спрямовано 72,2 млн гривень.

Для покращення та оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів було спрямовано 94,5 млн грн. За підтримки міської влади минулого року відкрилися для пацієнтів після реконструкції та капітальних ремонтів амбулаторії (вул. Карпенка-Карого, 7, вул. Автозаводська, 8б, вул. Брюллова,6), були капітально відремонтовані фасади, покрівлі, окремі кабінети та інженерні мережі медичних закладів, придбані 224 одиниці обладнання довгострокового користування. Не зважаючи на хронічну нестачу фінансування з держбюджету міська влада взяла на себе забезпечення медикаментами і лікуванням хворих на цукровий діабет, орханні (рідкісні) хвороби, людей, чиє життя залежить від гемодіалізу.

Після укладання договорів з Національною службою здоров’я України та зміни джерел фінансування діяльності цих закладів середньомісячна заробітна плата медичних працівників значно підвищилась і складає 14,3 тисяч гривень для лікарів і 9,8 тис. грн для медсестер.

Вікторія Ушакова наголосила, що зараз перед медиками поставлене чергове завдання - готовність закладів охорони здоров’я вторинного рівня до підписання договорів з Національною службою здоров’я України. Наразі всі умови НСЗУ виконані, заявки подані. Очільниця департаменту охорони здоров’я висловила впевненість, що результати будуть позитивними.

Заступник міського голови Анатолій Пустоваров передусім подякував за роботу всім присутнім на колегії.

- Минулого року спільними зусиллями медичних працівників і міської влади вдалося втримати медичне обслуговування на високому рівні, при цьому оновлюючи матеріально-технічну базу. Міська влада і надалі робитиме все можливе, щоб не лише зберігати, але й розвивати галузь охорони здоров’я. Це її пріоритет. Життя підкидає нам нові виклики. Окрім загрози поширення коронавірусу, до якої треба бути готовими, 1 квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи. Цей етап викликає багато побоювань у середовищі лікарів, що вже казати про пацієнтів. Я закликаю вас бути клієнтоорієнтованими, з розумінням ставитися до питань хворих і пацієнтів, вести роз’яснювальну роботу. Впевнений, що і цю ступінь медреформи ми пройдемо гідно, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Загалом колегія департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради визнала роботу в галузі охорони здоров’я міста задовільною.