У Запоріжжі медики закликають частіше мити руки

18.03.2020 14:21

Запорізькі лікарі розповіли, які профілактичні заходи вони впроваджують у медичних закладах та як захистити себе від коронавірусу. Сьогодні своїми порадами поділилися в амбулаторії загальної практики та сімейної медицини №6.

В амбулаторії №6 цього тижня малолюдно. Медики кажуть, що кількість захворювань ГРВІ значно знизилась – в основному завдяки карантинним заходам. До того ж пацієнти тепер можуть не приходити до амбулаторії, а тримати телефонний зв’язок з сімейним лікарем, щоб отримати консультацію.

За словами лікарів, поки що не існує специфічного методу захисту від коронавірусу. Тому треба дотримуватись загальновідомих профілактичних правил.

- Заходи профілактики є дуже простими. По-перше, треба уникати місць масового скупчення людей, спілкування з хворими. По-друге, треба дотримуватися гігієни: якомога частіше мити руки проточною водою – не менш ніж 20 секунд зі звичайним милом. Це більш ефективно, ніж обробляти руки  антисептиком. По-третє, дотримуйтеся етикету кашлю. А якщо у вас підвищилась температура, з’явився сухий кашель та ускладнене дихання, не займайтеся самолікуванням, одразу звертайтесь до лікаря, - порадила завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини №1 Світлана Кархачова.

Нагадаємо, на боротьбу з коронавірусом у Запоріжжі передбачили 100 мільйонів гривень. На ці кошти закуплять ще 20 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів та супутнє обладнання, 3,5 тисячі швидких тестів на COVID-19, реагенти для точної діагностики вірусу на базі обласного лабораторного центру, набори індивідуального захисту для лікарів, а також необхідні медикаменти.