Міська лікарня №7 готова приймати хворих на коронавірусну інфекцію

19.03.2020 16:00

У Запоріжжі триває перевірка готовності медичних закладів у разі необхідності приймати хворих на коронавірусну інфекцію. Згідно з алгоритмом, основною госпітальною базою для пацієнтів з підозрою та тих, у кого підтвердився діагноз «коронавірус», є Запорізька обласна інфекційна лікарня. Якщо ж її потужностей буде недостатньо, міські лікарні також готові приймати хворих пацієнтів. У разі виникнення епідемії будуть перепрофільовані лікарні № 6, 7, 8, 9.

Зокрема лікарня №6 прийматиме пацієнтів з іншими інфекційними захворюваннями, аби розвантажити обласну інфекційну лікарню. А міська лікарня № 7 готується за потреби стати ще однією госпітальною базою для пацієнтів з підозрюваною або підтвердженою коронавірусною інфекцією.

В екстрених випадках готові приймати пацієнтів й лікувальні заклади № 8 та №9. Передбачається, що 8-ма лікарня прийматиме контактних пацієнтів , які знаходяться в зоні ризику, а 9-та – хворих в особливо тяжкому стані.

Сьогодні в міській лікарні №7 перевірили умови, в яких надаватимуть допомогу можливим пацієнтам, хворим на коронавірус.

Як розповіла директорка медзакладу Ірина Смирнова, в лікарні 130 ліжок, для хворих на вірус COVID-19 передбачені 70 окремих палат.

- Крім того, медичний заклад має 4 ліжка інтенсивної терапії в операційному та терапевтичному блоках. Палати укомплектовані необхідним реанімаційним обладнанням, апаратами ШВЛ, медикаментами, дезрозчинами, засобами індивідуального захисту, - зазначила Ірина Смирнова.

Директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова розповіла, що медичний заклад оснащений централізованою подачею кисню. Додатково, якщо виникне необхідність, будуть придбані кисневі концентратори, які зможуть подавати кисень через маску або апарат ШВЛ пацієнтам з дихальною недостатністю.

- На сьогодні абсолютно всі медичні заклади уклали договори на придбання експрес-тестів на коронавірус, і протягом тижня вони надійдуть. Зараз виділені кошти на придбання 3,5 тисяч швидких тестів. Перш за все найбільшу кількість тестів отримають центри ПМСД, тому що сімейні лікарі – перші, до кого звертаються з можливими симптомами коронавірусу. Тестуватимуть містян, у яких є підозра на захворювання. Якщо первинна діагностика дасть позитивний результат, пацієнтів відправлятимуть на додаткову ПЦР-діагностику. Обладнання для таких аналізів є в обласному лабораторному центрі. Зараз виділені кошти на закупівлю тест-систем для ПЦР-діагностики. Щойно вони прибудуть, не потрібно буде направляти аналізи до Києва, - зазначила Вікторія Ушакова.

Нагадаємо, для боротьби з коронавірусом у Запоріжжі додатково закуплять 25 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів та монітори пацієнта, 3,5 тисячі швидких тестів на COVID-19, тест-системи для діагностики вірусу на базі обласного лабораторного центру, набори індивідуального захисту для лікарів, а також необхідні медикаменти. Для цього у міському бюджеті передбачено 100 млн грн.