Запорізькі лікарні отримали додаткову партію швидких тестів для виявлення COVID-19

15.04.2020 14:30

Сьогодні, 15 квітня, представники громадської організації «Міський центр допомоги» спільно з департаментом охорони здоров’я Запорізької міської ради передали партію швидких тестів до Центру первинної медико-санітарної допомоги № 10. Звідти отримана партія буде розподілена між усіма запорізькими ЦПМСД.

За допомогою тестів можна проводити імуноферментний аналіз та виявляти імуноглобуліни у крові хворого пацієнта або того, що вже перехворів.

- Такі тести нам дуже потрібні в умовах пандемії, адже наразі ще не розроблена специфічна вакцина чи ліки від коронавірусу COVID-19. Такі тести – основний вид діагностики, з їх допомогою ми зможемо правильно визначати тактику лікування, вирішувати потрібна людині госпіталізація чи ізоляція тощо. Тести розроблені у першу чергу для тих, хто переніс захворювання або переносить в активній стадії, - розповіла директорка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №10» Тетяна Глотова.

Після забору крові пацієнта тест покаже результат вже за 10-15 хвилин. Якщо тест позитивний – пацієнт має додатково пройти ПЛР-аналіз.

- Сьогодні спільно з міським департаментом охорони здоров’я та меценатом Денисом Парамоновим ми передаємо 1000 тестів до запорізьких лікарень. Ми розуміємо, що необхідність у тестуванні може виникнути в один момент, тому допомагаємо додатково забезпечувати лікарні необхідним. Найближчим часом плануємо передати медзакладам 100 функціональних ліжок та 2 дихальних апарати,  - зазначив директор громадської організації «Міський центр допомоги» Дмитро Матюхін.

Лише на базі ЦПМСД №10 у наявності, крім отриманих сьогодні, близько 600 швидких тестів. Також запорізькі медики забезпечені дезінфікуючими розчинами та засобами індивідуального захисту. Зокрема вже надійшли партії масок, респіраторів, індивідуальних халатів, захисних щитків, рукавичок, костюмів для мобільних бригад, що виїжджатимуть до пацієнтів за забором посівів для аналізу.  Очікується поставка додаткових до 63 існуючих апаратів швидкої вентиляції легень, приладів  УЗД легенів, пульсоксиметрів та ін. Зазначимо, на забезпечення лікарень необхідним та загалом на боротьбу з коронавірусом у Запоріжжі з бюджету міста передбачено 100 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у Запоріжжі працює офіційний Telegram-канал, присвячений інформуванню про боротьбу з поширенням коронавірусу. Приєднатися до Telegram-каналу COVID-19.ЗАПОРІЖЖЯ можна за посиланням https://t.me/covid_zp.