Міська лікарня №6 отримала сучасне рентген-обладнання

16.04.2020 16:35

Сучасний цифровий мобільний рентген-апарат сьогодні встановили у відділенні променевої діагностики шостої міської лікарні Запоріжжя. Тут він вкрай необхідний, адже хворих з пневмонією зі всього міста направляють одразу сюди. А вже потім після обстеження та тестування або направляють до обласної інфекційої лікарні - якщо вірус підтвердять, або залишають у шостій лікарні, якщо людина не інфікована.

Лікарі зазначають, що для визначення діагнозу та попередження ускладнень вкрай важлива точна діагностика. Окрім обстеження лікаря та експрес-тестів, роблять рентгенологічні знімки. 
До цього часу у лікарні було застаріле обладнання, однак сьогодні з'явився новий сучасний апарат. Його придбали за 2,3 млн грн, які були виділені з міського бюджету.
Нове обладнання має кілька переваг. Так, апарат має мінімальне випромінювання на людину. Також він мобільний, що дозволяє робити рентген-обстеження у приймальному відділенні, в палаті чи в реанімації.
- Цей апарат значно зручніший, порівнюючи зі старішим обладнанням. Він робить знімки у надвисокій якості, що дуже важливо для вивчення стану пацієнта. Також дуже великий плюс в тому, що апарат є цифровим, і тому робить знімки миттєво. Зі старим апаратом треба було витрачати у сердньому півгодини для того, щоб помісти плівку у реагент та дочекатись, поки зображення проявиться. Цифровий формат дозволяє швидко і безконтактно передати результати рентгену лікарю, який лікує пацієнта, - розповів завідувач відділення променевої діагностики КНП "Міська клінічна лікарня №6" Володимир Зобов.
Всього на боротьбу з коронавірусом у Запоріжжі з міського бюджету виділено 100 мільойнів гривень. Ці кошти йдуть на придбання необхідного медичного обладнання, у тому числі апаратів ШВЛ, монітори пацієнта, шприцеві дозатори, медикаменти для лікування пневмоній, тест-системи, засоби дезінфекції та індивідуального захисту лікарів.
- Шоста міська лікарня, як і всі лікарні міста, повністю забезпечена індивідуальними засобами захисту, швидкими тестами. І якщо є позитивний результат, то пацієнт обстежується на ПЛР - це специфічний аналіз, який проводиться в обласному лабораторному центрі. Крім того, діагноз пневмонія можна встановити за даними клінічного обстеження та обов'язкового рентгенологічного знімка. Тому так важливо, щоб обладнання було сучасним та точним, - сказала директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.