Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги отримала нове обладнання

29.04.2020 15:25

Сьогодні, 29 квітня, у Запорізькій міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги презентували обладнання, яке передали у заклад волонтери міського центру допомоги. Зокрема серед надходжень близько сотні багатофункціональних ліжок, тумбочки та 2 дихально-наркозні системи.

Надходження здійснене у межах роботи штабу з протидії поширенню коронавірусної інфекції.

- Ми розуміємо, що наразі лікарні потребують ще більше обладнання. Тому за можливості намагаємось допомогти місту у забезпеченні медичних закладів. Кілька тижнів тому ми вже передали 9,5 тисяч одиниць засобів захисту та тисячу швидких тестів, які були розподілені між міськими лікарнями. Допомогу надаватимемо і надалі, - розповів директор громадської організації «Міський центр допомоги» Дмитро Матюхін.

Як повідомили представники міського центру допомоги, вони нині співпрацюють з німецькими волонтерами, громадською організацією «Допомагай рукою та серцем». Поставлене обладнання передали саме з Німеччини, і хоча воно вже було у використанні – стан його майже ідеальний та має гарну якість.

- Завдяки якісній роботі департаменту охорони здоров’я, керівництву міста та волонтерам на сьогоднішній день наша лікарня забезпечена усім необхідним. У наявності достатня кількість засобів захисту, дезінфікуючих розчинів. Закупленого вистачить на два найближчих місяці, - розповів директор КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Запорізької міської ради Дмитро Івченко.

За словами керівниці міського департаменту охорони здоров’я, ситуація з захворюванням на коронавірус у Запоріжжі нині стабільна. Великого приросту хворих немає, втім усі медичні заклади готові до надання допомоги та забезпечені усім необхідним.

- Найбільш активно з виявлення та профілактики цього захворювання працює первинка, це наші сімейні лікарі, які тестують контактних осіб або з підозрою на захворювання. При виявленні позитивних результатів пацієнтів, якщо це потрібно, направляють на лікування до обласної інфекційної лікарні. Якщо це легкий перебіг або безсимптомне захворювання, а таких хворих більшість, вони знаходяться на амбулаторному лікуванні вдома, - зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Нагадаємо, у місті визначені медичні заклади, що надаватимуть допомогу хворим, якщо обласна інфекційна лікарня буде заповнена. Для вагітних та породіль - 4-й пологовий будинок, туди будуть надходити пацієнтки не лише з міста Запоріжжя, а й з трьох районів області - Запорізького, Вільнянського та Новомиколаївського. Міська лікарня №2 надаватиме медичну допомогу хворим із соматичною патологією, міська лікарня №7 лікуватиме пацієнтів із супутньою хірургічною патологією. 6 лікарня передбачена для госпіталізації хворих з пневмоніями середнього ступеню важкості і важким перебігом, також заклад виконуватиме допоміжну функцію – у випадку великої наповненості обласної інфекційної лікарні хворі з іншими інфекційними захворюваннями будуть переведені до терапевтичного корпусу лікарні № 6.

- Велика ургентна місія лягає на міську лікарню екстреної та швидкої допомоги, а також у меншому ступені на 9-ту лікарню. Заклади забезпечені необхідними захисними та дезінфікуючими засобами, до того ж за останні 4 роки нам вдалося значно покращити їх матеріально-технічну базу. Зазначу, що наразі у 7-й міській лікарні ще перебувають пацієнти з коронавірусом. Перебіг захворювання у них легкий та безсимптомний, госпіталізовані вони лише через те, що не мають умов для самоізоляції. Це мешканці гуртожитку в Олександрівському районі. Днями вони пройдуть ПЛР-тестування, і, якщо результати виявляться негативними, пацієнтів випишуть, - розповіла Вікторія Ушакова.

Нагадаємо, на боротьбу з коронавірусом місто передбачило 100 млн грн. Закуплено засоби індивідуального захисту для медиків, засоби дезінфекції, антисептики, медикаменти і вироби медичного призначення для здійснення реанімаційних заходів. Очікується надходження апаратів ШВЛ.

Більше актуальної інформації, а також базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусною інфекцією можна знайти на офіційному Telegram-каналі COVID-19. ЗАПОРІЖЖЯ.