Запорізькі медики розповіли деталі про лікування коронавірусних хворих

02.06.2020 15:47

Медичні працівники, які опинилися на передовій боротьби з вірусом COVID-19, розповіли, як проходило лікування пацієнтів, що мали цю небезпечну недугу. За докладені у березні зусилля лікарі та медсестри міських закладів охорони здоров’я отримали надбавки в обсязі 300% до заробітної плати, але не з державного бюджету, як було обіцяно. Необхідна сума – 1,1 млн грн - за доручення міського голови Володимира Буряка була віднайдена у місцевому бюджеті. Таким чином у травні всі медики, задіяні у боротьбі з пандемією, отримали обіцяне.

Як розповіла директорка ЦПМСД № 10 Тетяна Глотова, першими з ризиком зараження небезпечним вірусом стикаються саме працівники центрів первинної медико-санітарної допомоги, адже проводять прийоми не знаючи, з ким мають справу – можливо серед пацієнтів є інфіковані коронавірусом особи.

Так, ще у березні, з початку карантину, запровадженого для призупинення поширення пандемії, чотири співробітника ЦПМСД № 10 мали контакт з хворими на COVID-19. Це ті медпрацівники, які проводили прийоми, а також виїздили на виклики для надання допомоги при невідкладних станах. Жоден з них не підхопив інфекцію – завдяки дотриманню епідеміологічної дисципліни та наявності достатньої кількості засобів індивідуального захисту.

- Четверо їх було у березні, у квітні - значно більше. За квітень вони поки нічого не отримали. Власне, ми думали, що і в березні це будуть надходження з державного бюджету, але так вийшло, що місто пішло нам назустріч, виділивши кошти на оплату цих 300%. Це різна сума для співробітників, бо це лікарі, медичні сестри, але в межах 300% їх місячної заробітної плати, - зазначила директорка КНП «ЦПМСД № 10» Тетяна Глотова.

Надбавку отримала й лікарка загальної практики – сімейної медицини Центру первинної медико-санітарної допомоги № 10 Любов Голушкова. Пригадує, у березні оглядала пацієнтів з вірусною інфекцією. З-поміж них у двох осіб був виявлений коронавірус. Це подружжя – чоловік та дружина, які нещодавно повернулися з Єгипту. Вони були шпиталізовані до обласної інфекційної лікарні, де успішно пройшли курс лікування й одужали.

Два випадки захворювання на коронавірус виявили й у пульмонологічному відділенні КНП «Міська лікарня № 1». Наприкінці березня тут приймали пацієнтів з пневмонією і, що важливо - з негативним тестом на COVID-19. Згідно з протоколом, їм було призначене лікування, втім перебіг хвороби не відповідав клініці пневмоній. Медики вирішили викликати інфекціоніста. Було проведене ПЛР-тестування, яке й показало наявність позитивного результату. Вони також були доправлені до обласної інфекційної лікарні, яка визначена опорною у боротьбі з коронавірусом.

Таким чином надбавки в обсязі 300% отримали 12 медичних працівників, які були задіяні у лікуванні хворих – це лаборанти, медсестри, лікарі та рентгенологи.

- Завдяки тому, що ми всі працюємо у засобах індивідуального захисту, ніхто зі співробітників не був інфікований, всі були протестовані. Наша лікарня не є опорною у плані лікування пацієнтів з коронавірусом, але ми всі отримали 300% надбавки до заробітної плати. Хочу подякувати міській владі та особисто міському голові за виділені з місцевого бюджету кошти, - розповіла старша медична сестра пульмонологічного відділення КНП «Міська лікарня № 1» Любов Мірошниченко.

Така ж кількість пацієнтів пройшла й через відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії КНП «Міська лікарня № 9». За словами завідувача Олександра Вєдєнєєва, робота у період карантину видалася досить напруженою, адже медзаклад був визначений одним з базових у місті – у плані ліквідації наслідків поширення цієї недуги. Крім того, працівники так і не дочекалися обіцяних державою доплат за березень. 

- Бездіяльність центральної влади, її заціпеніння, або заціпеніння представників на місцях, призвело до колапсу у цьому питанні. Тож на сесії Запорізької міськради було прийняте рішення про виділення коштів з міського бюджету – тобто громада заплатила людям за те, що вони ризикували своїм життям, надавали цю допомогу і надавали її сумлінно, - додав Олександр Вєдєнєєв.

Нагадаємо, загалом на боротьбу з поширенням вірусу COVID-19 місто спрямувало 100 млн гривень, передбачивши придбання засобів індивідуального захисту, а також необхідної для лікування таких хворих медичної техніки.