У 5-ій запорізькій міській дитячій лікарні триває ремонт відділень

03.06.2020 16:33

КНП «Міська дитяча лікарня № 5» продовжує оновлюватися. Так, у попередні роки для потреб закладу була придбана нова медична апаратура, оновлена матеріально-технічна база, а також облаштовані додаткові приміщення – зокрема під соляну кімнату та кабінет психологічно-емоційного розвантаження. Нині ж набирають обертів ремонтні роботи одразу двох відділень: інфекційно-боксованого для дітей старшого віку, а також анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених.

Як розповів головний лікар КНП «Міська дитяча лікарня № 5» Андрій Запорожченко, цьогоріч у медзакладі розпочато роботи з поточних ремонтів. Зокрема оновлюється відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених – єдине у місті такого профілю. Саме тут щороку надається цілодобова інтенсивна спеціалізована невідкладна медична допомога близько 250 новонародженим – малюкам з низькою вагою (від 500 г), які потребують проведення реанімаційних заходів із застосуванням апаратів ШВЛ та інтенсивної терапії.

Коридор, палати та операційний блок відділення знаходилися у вкрай незадовільному стані і потребували ремонту. Нині тут виконується облицювання стін кахлем, у планах також ремонт стелі та освітлення.

- Стан коридору та окремих палат був аварійним, тож було вирішено провести поточний ремонт. Вийшли на часткове завершення робіт у коридорі та відновлення роботи інфекційного блоку. Потім будуть приведені до ладу операційна та другий блок палат інтенсивної терапії, які не задіяні на сьогодні у лікувальному процесі, - розповів головний лікар КНП «Міська дитяча лікарня №5» Андрій Запорожченко.

Заклад визначений одним з опорних у місті і готовий у разі необхідності ушпиталити маленьких пацієнтів з виявленим коронавірусом. Базу для їх лікування облаштували у вже згаданому відділенні, адже воно найбільше відповідає логістичним вимогам - розташоване у відокремленій від головного корпусу будівлі.

Також у закладі набирає обертів оновлення інфекційно-боксованого відділення для дітей старшого віку – від 3 до 18 років. Тут лікують пацієнтів із захворюваннями бронхо-легеневої системи та верхніх дихальних шляхів, у тому числі й з ГРВІ, пневмоніями та грипом.

- Тут триває поточний ремонт без заміни мереж. Будуть приведені до ладу стіни, двері, підлога, а також придбані нові зручні меблі, - додав Андрій Запорожченко.

Крім того, до кінця поточного року в межах фінансування з міського бюджету заплановане оновлення частини приміщень відділення невідкладної екстреної медичної допомоги. Загалом на поточні ремонти передбачені близько 6 мільйонів гривень.

Заклад поступово модернізується й у плані закупівлі нового обладнання. Так, два роки тому за останнім словом техніки були облаштовані три рентген-кабінети. Зазначимо, пропускна здатність рентгенологічного відділення лікарні складає 14-16 тисяч досліджень на рік.

- Завдяки керівництву лікарні та за сприяння міської влади відбулася майже повна заміна рентгенівського обладнання, яке експлуатувалося близько 30-ти років – на нове аналогове. Цифрові рентгенівські апарати знижують променеве навантаження на маленьких пацієнтів, а також пропонують більший обсяг можливостей рентгенівських досліджень. Крім того, швидші та, звісно ж, якісніші у роботі. Результат можна отримати вже за 10-15 хв. - розповіла завідувачка рентгенологічним відділенням КНП «Міська дитяча лікарня № 5» Інна Коваленко.

Масштабні зміни торкнулися й так званого відділення відновного лікування. За кошти міста, у рамках проєкту «Громадський бюджет м. Запоріжжя» тут був виконаний ремонт. Крім того, придбано сучасну медичну апаратуру для проведення реабілітаційних заходів з дітьми молодшого віку, які мають порушення зору, хронічні захворювання нервової системи та опорно-рухового апарату. З метою наближення пропонованого спектру медичних послуг до маломобільних груп населення при вході збудований пандус.

Такі ж похилі з'їзди облаштовані й поблизу поліклінічного відділення КНП «Міська дитяча лікарня № 5» (вул. Новгородска, 28а), а також її відокремленого підрозділу № 2 (вул. Леоніда Жаботинського, 32).