Лікарі попереджають про небезпечний сезон активності кліщів

05.06.2020 15:24

Департамент охорони здоров’я міської ради попереджає, що в Запоріжжі, як і по всій Україні, в квітні-червні - сезон активності іксодових кліщів - кровососучих ектопаразитів, переноcників збудників кліщового вірусного енцефаліту, хвороби Лайма, туляремії та інших небезпечних захворювань. За даними Міністерства охорони здоров’я України, щорічно з укусами кліщів до медичних працівників звертаються в середньому близько 20 тис. людей.

На території міста Запоріжжя існує 6 видів іксодових кліщів, і один з них - специфічний переносник хвороби Лайма. В окремих районах міста (о. Хортиця, паркова зона в районі Гребного каналу і Дитячої залізниці, лісопаркова зона в районі вулиць Чумаченка та Олімпійської, на Великому Лузі) в епідемічний сезон показники чисельності кліщів перевищують припустимий рівень. В 2019 році в заклади охорони здоров’я міста з приводу укусів кліщів звернулися 558 осіб, зареєстровано 16 випадків хвороби Лайма. З початку сезону в 2020 році до відокремленого підрозділу «Запорізький міський відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» звернулися 83 особи, які постраждали від укусів кліщів. Близько 70% постраждалих були укушені специфічним переносником хвороби Лайма.

Зустрітися з небезпечними паразитами можна не тільки в лісах, скверах, а й просто на газонах. Найчастіше кліщі ховаються в траві, рідше - в кущах. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишаючись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситися в житло людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами. Відпочиваючи на природі, необхідно дотримуватися певних правил і вимог: одяг повинен бути світлого кольору, максимально закривати відкриті ділянки тіла; низ брюк потрібно заправляти в шкарпетки; обов'язкова наявність головного убору; бажано користуватися ефективними репелентами від кліщів.

Після прогулянок необхідно уважно оглядати один одного та домашніх тварин, щоб вчасно зняти кліщів з одягу. Перевірити шкіру голови і волосся, вуха і шию, згини ліктів і колін, пахову зону. Вдома після прогулянки лісопарковою зоною слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів. Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м. Кліщ потрапляє на людину і не відразу впивається в неї, а довго шукає відповідне місце, повзучи знизу вверх, та вибирає місця для присмоктування з ніжною, тонкою шкірою (під пахвами, в паху, біля вуха, на волосистій частині голови).

Якщо виявили кліща, що присмоктався, то щоб його видалити, необхідно пінцетом обережно захопити паразита біля основи хоботка, якомога ближче до тіла, розхитуючими рухами витягти його. Ранку обробити перекисом водню, а потім спиртовим розчином йоду. Не можна різко висмикувати або розчавлювати його. Бажано зберегти кліща і доставити його в Запорізький міський відділ ГУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» (вул. Миру/Рекордна 1б/25) для точного визначення виду і небезпеки, яку він представляє.

Інкубаційний період захворювань, переносниками яких можуть бути кліщі, складає від 1 до 50 днів. Симптоми хвороб і навіть їх окремих форм - досить різноманітні. Може взагалі не бути ніяких скарг, а може місце укусу червоніти і розростатися в колоподібну пляму до 6 сантиметрів у діаметрі, виникає свербіж. Людина відчуває головний біль різної інтенсивності, починається нудота, блювота. Розвивається світлобоязнь, біль очних яблук, оніміння, поколювання, відчуття повзання мурашок, висип, лихоманка. Небезпека в тому, що хвороби, які передаються кліщами, супроводжуються тяжкими ураженнями серця, суглобів, нервової системи.

Поставити діагноз і призначити лікування може тільки фахівець, тому за наявності скарг необхідно звернутися до кабінету інфекційних захворювань за місцем помешкання або в Запорізьку обласну клінічну інфекційну лікарню. Якщо вам не вдалося видалити кліща самостійно, або його частина залишилася під шкірою, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або до найближчого травмпункту.

Звертатися можна цілодобово у травмпункти КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» (вул. Перемоги, 80), «Міська лікарня №9» (вул. Щаслива, 1), а також у заклади охорони здоров’я за місцем проживання.

Департамент охорони здоров’я міської ради попереджає: будьте обачними! Найкращий спосіб вберегти себе – використати всі можливі методи профілактики.