У запорізькій лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги з’явилось сучасне діагностичне та реанімаційне обладнання

30.06.2020 17:57

КНП «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» в умовах пандемії коронавірусу та карантинних обмежень взяла на себе всі виклики, пов’язані з наданням медичної допомоги хворим з гострими станами, які загрожують життю пацієнта. Тому для лікарні придбали сучасне діагностичне та реанімаційне обладнання - апарат УЗД, апарати штучної вентиляції легенів, аналізатори крові.

Як розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова, в рамках боротьби з коронавірусною інфекцією з бюджету міста було виділено 100 млн грн. Понад 40 млн грн з них були спрямовані на придбання медичного обладнання для лікарень міста.

- Перш за все акцентувалась увага на поповненні медичних установ сучасним діагностичним та реанімаційними обладнанням. По-перше, для того, щоб швидко діагностувати патологію внутрішніх органів, були закуплені мобільні УЗД-апарати експертного класу. Один з них отримала 9-та міська лікарня, другий - Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги. Також були придбані автоматичні аналізатори крові. Якщо раніше для того, щоб у важкого пацієнта взяти аналіз крові на електроліти або кислотно-лужний баланс, необхідно було багато часу, то на сьогодні придбання автоматичних аналізаторів значно скоротило цю процедуру, - розповіла Вікторія Ушакова.

Мобільний апарат УЗД знаходиться в приймально-діагностичному відділенні. Саме тут сконцентрована вся необхідна медична апаратура, аби якнайшвидше після прибуття хворого здійснити огляд, діагностику та в перші хвилини розпочати лікування.

- Все обладнання, яке закуповується для лікарні, це наступне покоління техніки, яке краще та якісніше діагностує будь-яку патологію. Апарат необхідний для огляду пацієнтів з пошкодженнями та захворюваннями легенів, різноманітними травмами та гострими станами. Великим плюсом є те, що УЗД-апарат пересувний. Тепер не потрібно везти хворого щоб здійснити обстеження, лікарі самі куди треба принесуть апаратуру та проведуть діагностику. Переважно виконуються обстеження в операційній, коли потрібен швидкий і точний результат, - зазначив головний лікар КНП «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Дмитро Івченко.

Також медичний заклад отримав автоматичні аналізатори електролітів та газів крові, які допомагають лікарям визначитися з аналізами та скоригувати лікування пацієнтів у критичному, важкому стані, які перебувають в реанімації, особливо на штучній вентиляції легенів.

Крім того, в лікарні з’явились також сучасні апарати для штучної вентиляції легенів. Загалом для медзакладів Запоріжжя до вже існуючих 63-х за кошти міського бюджету були придбані ще 25 апаратів ШВЛ. Частина з них вже надійшла до реанімаційних відділень лікарень, інші лікувальні установи отримають незабаром.

- Поповнення діагностичної та лікувальної бази міських лікарень дає змогу швидше встановлювати діагнози та призначати більш ефективне лікування, а також дає шанс врятувати життя та здоров’я пацієнтів, - наголосила Вікторія Ушакова.