29 вересня - Всесвітній день серця

26.09.2017 10:32

Щорічно 29 вересня світова громадськість об'єднує зусилля під егідою Всесвітнього дня серця (World Heart Day). Цю глобальну ініціативу Всесвітньої федерації серця (World Heart Federation) підтримують більш ніж в 100 країнах.

Серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смерті в світі. За даними Всесвітньої федерації серця, захворювання серця та інсульт щорічно призводять до смерті 17,3 млн осіб в світі, причому до 80 % цих смертей трапляються в країнах, що розвиваються. Істотно знизити кардіоваскулярну смертність можна тільки шляхом профілактики.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань - це артеріальні гіпертензії, підвищення рівня загального холестерину крові, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління та стреси.

Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертензія - найбільш небезпечний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Понад 1,5 мільярда людей у всьому світі страждають від цього підступного захворювання. Про масштаби цієї проблеми в світі свідчить той факт, що гіпертонія виявляється у кожної третьої дорослої людини. Саме тому всім людям старше 40 років рекомендується щорічне відвідування сімейного лікаря з метою профілактичного огляду і контролю рівня холестерину в крові.

Для профілактики розвитку серцево-судинних захворювань необхідно відмовитися від куріння, надмірного вживання алкоголю, регулярно бувати на свіжому повітрі. Зарядка і фізкультура повинні стати звичкою кожної людини. Крім цього, слід уникати стресових ситуацій і дотримуватися правильного раціону харчування.

Заходи, приурочені до Всесвітнього дня серця, покликані підвищити обізнаність населення про правильний спосіб життя, дотримуючись якого можна попередити розвиток кардіоваскулярних захворювань, зменшити серцево-судинні ускладнення і обумовлену ними смертність. Увага до свого здоров'я і відповідальність за нього повинні стати нормою життя сучасної людини, незважаючи на розвиток високих медичних технологій.

У медичних установах міста організовані профілактичні огляди населення з метою раннього виявлення факторів ризику виникнення серцево-судинних захворювань, заняття в школах здоров'я, акції з вимірювання артеріального тиску «Дізнайся свій тиск», оформлені стенди про користь здорового способу життя і безпечної поведінки. Відвідувачам і пацієнтам видається спеціалізована література.

Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради нагадує, що пройти обстеження у лікаря-кардіолога можна в лікувальних закладах за місцем проживання.