Профілактика грипу та ГРВІ

17.09.2020 13:15

Грип - важке інфекційне захворювання дихальних шляхів, небезпечне своїми ускладненнями. Хвороба передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Захворіти грипом може будь-хто і у будь-якому віці. Це одна із найпоширеніших інфекцій у сучасному світі.

Епідемічний сезон 2020-2021 років в Україні починається з 40 тижня 2020 року (28 вересня) та триває до 20 тижня 2021 року (16 травня). Згідно з прогнозом ВООЗ у цьому сезоні для північної півкулі (в тому числі й для нашого регіону) визначені як очікувані наступні штами вірусу грипу:

  • вірус, подібний до A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Hong Kong/2671/2019(H3N2);
  • вірус, подібний до В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

З цих чотирьох вірусів грипу минулого епідемічного сезону українці в цілому та мешканці міста зокрема могли зустрітися зі штамом типу В Phuket (B/Yamagata lineage). А ось із трьома іншими ми ще не зустрічались. Тому наразі вкрай важливо приділити увагу профілактиці цього захворювання, яка поділяється на специфічну і неспецифічну. До неспецифічної профілактики відносяться адекватне харчування; повноцінний сон, оскільки імунна система чутлива до його дефіциту; обов'язкове дотримання правил особистої гігієни - перш за все регулярне миття рук із милом; адекватні фізичні навантаження - заняття спортом, краще на свіжому повітрі; уникнення великого скупчення людей, контакту із хворими на грип та ГРВІ.

Однак найбільш ефективним та науково обґрунтованим методом профілактики грипу є специфічна профілактика, тобто своєчасна вакцинація.

Вакцинація - це введення в організм ослабленого збудника або його часток, у відповідь на яке виробляються антитіла і формується імунітет по відношенню до тієї інфекції, від якої ви прищеплювалися. Наступного разу, коли ваш організм зіткнеться з нею, імунна система буде готова до цього і хвороба або не розвинеться зовсім, або буде протікати в легшій формі і практично завжди без ускладнень. Існують певні групи ризику, вакцинація яких є пріоритетною. До них відносяться люди з хронічними захворюваннями (в першу чергу дихальної та серцево-судинної систем, нирок, хворі на цукровий діабет тощо); особи старше 60 років; діти до 5 років; вагітні жінки; діти, які відвідують заклади загальної середньої освіти; медичні працівники; персонал закладів дошкільної освіти тощо; працівники сфери послуг, торгівлі й транспорту; військовослужбовці.

Вакцинуватися можна протягом всього епідемічного сезону, але найбільш оптимальним періодом для проведення щеплень є період до сезонного підйому захворюваності на грип та ГРВІ, який зазвичай починається у листопаді – грудні. Наразі в Україні зареєстровані наступні вакцини проти грипу: "Ваксігрип тетра" (Франція), "Джісі Флю" (Південна Корея), "Інфлувак" (Нідерланди).

На території міста діє розпорядження міського голови від 10.09.2020 № 193 «Про затвердження Комплексного плану заходів щодо запобігання поширенню грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій у м. Запоріжжя на сезон 2020 - 2021 років», яким затверджено Комплексний план заходів щодо запобігання поширенню грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій у м. Запоріжжі на сезон 2020 - 2021 років. В ньому визначено основні напрями діяльності усіх зацікавлених відомств, а також передбачено виділення коштів для придбання вакцини проти грипу за рахунок місцевого бюджету. Завдяки цьому четвертий рік поспіль у місті безкоштовно отримати щеплення можуть працівники бюджетної сфери, а саме: медичний персонал закладів охорони здоров’я, вчителі, вихователі, робітники соціальних служб тощо.

Департамент охорони здоров’я Запорізької міської ради наголошує на необхідності відповідального ставлення до питань профілактики грипу та ГРВІ, а також нагадує, якщо ви захворіли - залишайтеся вдома, обов'язково зверніться за медичною допомогою та не займайтеся самолікуванням!