Перша міська лікарня отримала додаткову кисневу апаратуру

04.12.2020 14:20

У Запоріжжі продовжують вживати заходи, спрямовані на боротьбу з коронавірусом. Зокрема для лікарень міста закуповують життєво необхідне обладнання. Так, медичні заклади Запоріжжя отримали 50 додаткових кисневих концентраторів. Кошти на їх закупівлю були виділені на позачерговій сесії міської ради. На черзі - надходження ще 50 апаратів.

Міська лікарня №1 з 16 листопада розпочала приймати хворих на коронавірус. Для надання медичної допомоги тут перепрофілювали 90 ліжок. З них 76 – підключені до централізованої системи подачі кисню. Однак, враховуючи постійно зростаючу кількість хворих, є потреба у збільшенні точок подачі кисню. Саме тому на позачерговій сесії, яка відбулась у листопаді, з міського бюджету були виділені додаткові кошти на придбання 100 кисневих концентраторів для міських лікарень. Перші 50 вже надійшли до лікувальних закладів, зокрема й до міської лікарні №1. 

- Ми зробили великий крок щодо забезпечення запорізьких лікарень кисневими точками. Якщо на початку епідемії їх було близько 100, то зараз їх вже близько 700 в лікувальних закладах, які надають допомогу хворим з коронавірусом. Місто робить все для того, щоб збільшувати їх кількість. Киснева терапія – дуже важлива складова лікування COVID-19. Вона потрібна не лише під час хвороби, а й на етапі реабілітації, щоб повернути людину до повноцінного життя. Тому ми продовжуємо нарощувати ці потужності, щоб наші містяни були захищені, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Кисневі концентратори сучасні та мобільні. За хвилину один апарат може виробляти 10 літрів кисню. Окрім цього, до одного концентратора можна підключити одразу двох пацієнтів.

- Оксигенотерапія – одна з найголовніших для лікування хворих на коронавірус. Завдяки тому, що в лікарні вже більша частина ліжок обладнані подачею кисню та надійшли додаткові мобільні кисневі концентратори, стало набагато простіше надавати медичну допомогу. На сьогодні у нас всі 90 ліжок забезпечені киснем. Важливо, що кисневі концентратори, які ми отримали, потужні та сучасні. Вони не потребують підключення до централізованої системи подачі кисню, а фільтрують те повітря, що є навколо, - розповіла завідувачка ковідного відділення Наталя Приходько.

Нагадаємо, окрім кисневих концентраторів, міська лікарня №1 отримала мобільний цифровий рентген, апарати ШВЛ, монітори пацієнта. Також продовжується робота зі створення на базі лікувального закладу міської ПЛР-лабораторії, яка запрацює наступного року.