Запоріжжя продовжує нарощувати потужність медичної галузі для боротьби з коронавірусом

18.12.2020 14:03

У медичних закладах Запоріжжя, які перепрофільовані для лікування коронавірусних хворих, збільшують кількість обладнання, необхідного для порятунку життя пацієнтів.

З початку пандемії у Запоріжжі для надання допомоги хворим на коронавірус перепрофільовані лікарні № 1 № 2, № 6, № 7, № 9, дитяча лікарня № 5 та пологовий будинок № 4. Загалом в цих закладах підготовлені понад тисячу ліжок для лікування хворих коронавірусом. Всі лікарні отримали додаткове медичне обладнання - цифрові рентгени, апарати штучної вентиляції легень та УЗД, кисневі концентратори, монітори пацієнта. Апаратуру придбали за рахунок коштів з міського бюджету. Ще на початку пандемії для цього було виділено майже 100 млн грн. Протягом року також спрямовувались кошти на зміцнення матеріально-технічної бази лікувальних установ. Зокрема на позачерговій сесії міськради у листопаді було прийняте рішення про закупівлю додаткових 15 апаратів ШВЛ, 100 кисневих концентраторів та іншого обладнання. Більша частина придбаного вже допомагає медикам рятувати життя пацієнтів. Зараз міські лікарні отримали ще 50 мобільних кисневих концентраторів.

Зокрема вони надійшли і до міської лікарні № 7, яка однією з перших розпочала прийом хворих на коронавірус. Для лікування пацієнтів з COVID-19 тут перепрофільовані 130 ліжок.

- Ми продовжуємо нарощувати технічні та організаційні можливості наших лікарень, які приймають хворих з коронавірусом. Сьома лікарня розгорнута на 130 ліжок, постійно приймає великий потік хворих. Аби полегшити нашим талановитим лікарям роботу з порятунку пацієнтів, необхідно додавати якісне обладнання, зокрема кисень. Без цього, на жаль, з коронавірусом впоратися важко. Саме тому було прийняте рішення збільшувати кількість точок доступу до кисню. Так, міська лікарня №7 забезпечена киснем на 130%. Це 70 точок центральної подачі, також планується додати ще 34, та 75 мобільних кисневих концентраторів, які за потреби можуть забезпечувати киснем двох пацієнтів одразу, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Як розповіла директорка КНП «Міська лікарня №1» Ірина Смирнова, наразі в закладі знаходяться 57 хворих з підтвердженим коронавірусом, ще 22 пацієнти очікують результатів ПЛР-тесту.

- Ліжковий фонд заповнений на 60%. Особливо важких пацієнтів 4, вони перебувають у відділенні інтенсивної терапії. Як правило всі хворі, які потрапляють до нас, потребують кисневої підтримки. Наразі лікарня забезпечена киснем більше ніж на 100%. Крім цього, нам вдалося вирішити проблему замерзання редукторів, через які від кріоциліндрів кисень подавався безпосередньо в мережу. Наші техніки запропонували перенести редуктори всередину приміщення. Тепер питання виходу з ладу редукторів вирішене, - зазначила Ірина Смирнова.

З початку пандемії міська лікарня №7 отримала різноманітного обладнання для боротьби з COVID-19 на суму понад 11 млн грн. Це апарати ШВЛ високого класу, кисневі концентратори, монітори пацієнта, пульсоксиметри, автоматичні інфузійні системи, мобільний рентген-апарат, кріоциліндр. Загалом в міських лікарнях наразі є 227 апаратів ШВЛ, більше половини з яких високого класу, 226 кисневих концентраторів. Крім того, ліжковий фонд двох міських лікарень - №1 та №7 - перепрофільований під лікування хворих на коронавірус, повністю забезпечений доступом до кисню як за рахунок мобільних кисневих концентраторів, так і завдяки збільшенню точок доступу до централізованої системи подачі кисню.