У Центрі ПМСД № 5 відремонтували лікарські кабінети

28.01.2021 17:20

У Запоріжжі велика увага приділяється розвитку галузі охорони здоров’я. Поліпшуються мови перебування хворих у медзакладах, оновлюється й матеріально-технічна база. Так, позитивні зміни кілька років тому почалися у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №5, що у Хортицькому районі. Минулоріч був виконаний капітальний ремонт кабінетів прийому сімейних лікарів.

Центр первинної медико-санітарної допомоги № 5 обслуговує близько 114 тис. мешканців Хортицького району, з них 18 тис. дітей.

Медичний заклад має у своєму складі 9 амбулаторій: 4 амбулаторії загальної практики – сімейної медицини (вул. Запорозького козацтва, 25), 3 педіатричні амбулаторії (вул. Новгородська, 28а), відокремлену амбулаторію загальної практики – сімейної медицини №6 (бул. Будівельників, 7) та відокремлену амбулаторію загальної практики – сімейної медицини №3 (вул. Дорошенка, 3).

Остання розпочала роботу минулоріч. Це дозволило розвантажити кабінети сімейних лікарів Центру, які розташовані за адресою вул. Запорозького козацтва, 25 та наблизити надання первинної медичної допомоги до населення мікрорайону, що має вагоме значення під час епідемії COVID-19.

- У нас є кілька пріоритетів у медицині. Це подальший розвиток первинної медико-санітарної допомоги, стабілізація зміцнення матеріально-технічної бази, покращення умов роботи медичного персоналу, а також підвищення доступності медичної допомоги первинної ланки. Одним з етапів було розширення мережі відокремлених амбулаторій, зміцнення матеріально-технічної бази центрів. Перш за все, за рахунок медичного обладнання, медичних препаратів. Дуже важливо, що навіть у період карантину ми зберегли пункти невідкладної допомоги при кожному центрі ПМСД, які на сьогодні забезпечуються за рахунок бюджету міста, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я міськради Вікторія Ушакова.

Поліпшуються й умови роботи лікарів та перебування у медзакладі пацієнтів. Так, у 2020 році адміністрацією КНП «Запорізький центр первинної медико-санітарної допомоги №5» виконано капітальні та поточні ремонти приміщень центру у будівлі по вул. Запорозького козацтва, 25. Також було придбане необхідне медичне та немедичне обладнання з метою ефективної роботи закладу.

- У місті продовжується реалізація програми покращення матеріально-технічної бази і взагалі сервісу у медзакладах первинної ланки. Це доручення міський голова дав нам 3 роки тому і ми активно його виконуємо. У Центрі ПМСД №5 ми повністю завершили ремонтні роботи у кабінетах сімейних лікарів. Привели до ладу й більшість інших приміщень – актову залу, коридори, санвузли. Загалом на все це разом з устаткуванням у 2020 році витратили 2,5 млн грн, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Як розповіла директорка КНП «Запорізький ЦПМСД № 5» Ганна Міхантьєва, у кабінетах сімейних лікарів капітально оновили стіни, стелі, замінили мережі. Тепер тут зручно проводити прийоми й дослідження, зокрема такі як глюкометрія (визначення рівня цукру в крові), електрокардіограма, а в перспективі ще й здійснення щеплень та ін’єкцій.

Наступний етап покращень медзакладу – приведення до ладу приміщень загального користування, а також оновлення рентгенологічного обладнання.