У Запоріжжі всесвітній день боротьби з глаукомою відзначають безкоштовними операціями

03.03.2021 16:10

6 березня вважається всесвітнім днем боротьби з глаукомою. У Запоріжжі напередодні дати представники місцевої влади провели виїзну нараду у міській лікарні №3. Вона надає спеціалізовану медичну допомогу з офтальмологічних, хірургічних та ЛОР-патологій. Щорічно з бюджету Запоріжжя виділяються кошти для проведення безкоштовних операцій соціально незахищеним верствам населення.

Міська лікарня №3 є однією з найпотужніших в місті у боротьбі з проблемами зору, у тому числі з глаукомою та катарактою, які зазвичай є взаємопов’язаними хворобами. В якості головних заходів у попереджені втрати зору спеціалісти пропонують пацієнтам оперативне втручання та встановлення штучного кришталика. Тільки за вчорашній день тут зробили понад 30 таких оперативних втручань.

- Глаукома - це дуже небезпечна хвороба, яка на перших етапах ніяк себе не виявляє. Хворий може іноді помічати туман в очах або яскраві крапки під час споглядання на світло. І вже потім з’являється біль, який свідчить про те, що захворювання прогресує. Це трапляється внаслідок підвищеного внутрішнього тиску ока. І, на жаль, після втрати зору внаслідок глаукоми його вже неможливо повернути. Щоб цьому запобігти, ми й проводимо заміну кришталика, - розповіла головна лікарка КНП ««Міська лікарня №3» Олена Івахненко.

Для підтримки соціально незахищених верств населення кожен рік з міського бюджету виділяються кошти на заміну кришталика. Цьогоріч виділено 345 тисяч гривень. Цих коштів вистачає в середньому на кілька сотень пацієнтів. Оперативне лікування проводиться на базі відділення мікрохірургії ока з міським Центром травм та опіків очей.

- До бюджетної категорії належать і пенсіонери. Ми побачили, що тільки за вчора прооперовано 15 людей, що належать до соціально незахищених категорій. Всі операції виконуються сучасним високотехнологічним методом – факоемульсифікація катаракти з імплантацією інтраокулярної лінзи (штучного кришталика). Для цього декілька років тому за кошти бюджету міста придбано сучасне офтальмологічне обладнання, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Наразі в черзі на безкоштовну заміну кришталика перебуває 271 пацієнт.

Щорічно у відділенні мікрохірургії ока з міським Центром травм та опіків очей виконується понад 2500 планових оперативних втручань, 50% з яких складають операції з приводу катаракти. Всі операції виконуються сучасним високотехнологічним методом – факоемульсифікація катаракти з імплантацією інтраокулярної лінзи.