Запорізькі лікарні, які приймають хворих на COVІD-19, отримали додаткові кріоциліндри

04.03.2021 12:55

У місті продовжується системна робота з забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я. Так, міські лікарні отримали додаткові кріоциліндри – резервуари з рідким медичним киснем, який використовується для лікування пацієнтів з коронавірусом. Сьогодні, 4 березня, з роботою нового устаткування ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Зокрема завітав до КНП «Міська лікарня №2», де приймають пацієнтів з цим діагнозом.

Нагадаємо, від початку пандемії у Запоріжжі для надання допомоги хворим на COVID-19 були перепрофільовані лікарні № 1, № 2, № 6, № 7, № 9, дитяча лікарня № 5 та пологовий будинок № 4. Всі медзаклади отримали додаткове медичне обладнання - цифрові рентгени, апарати штучної вентиляції легень та УЗД, кисневі концентратори, монітори пацієнта.

Тепер до лікарень надійшли й додаткові кріоциліндри. Нове обладнання значно підсилить потужність медзакладів і стане у нагоді при лікуванні пацієнтів з коронавірусом.

- За дорученням міського голови Володимира Буряка ми продовжуємо розвивати нашу ковідну інфраструктуру. У місті сім лікарень спрямовані на боротьбу з цією хворобою. Лікарня № 2 також відведена для ушпиталення пацієнтів з ковідом, які потребують хірургічної допомоги, тому дуже важливе питання забезпечити подачу кисню, і ми продовжуємо цим займатися. Наше завдання 100% ліжок забезпечити киснем - і на сьогодні воно вже виконане, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Наразі запорізькі медичні заклади, які приймають хворих на COVID-19, заповнені на 40%, наявні 415 вільних місць, забезпечених киснем.

КНП «Міська лікарня №2» була перепрофільована для прийому хворих на коронавірус ще у березні минулого року. Для надання невідкладної хірургічної допомоги таким хворим тут підготували 120 ліжко-місць. Тепер лікарня має 4 кріоциліндри, від яких медичний кисень подаватиметься у кисневу магістраль – централізовану систему транспортування у палати й розводку до кожного ліжка.

- Нині 40 осіб перебувають на лікуванні. Забезпеченість киснем за рахунок центральної магістралі складає 120 точок, тобто ми готові повністю забезпечити всіх наших пацієнтів киснем, при повному завантаженні. Також у нас є 46 концентраторів, які дають можливість мобільно надавати допомогу хворим з легким і середнім перебігом захворювання, - розповів директор КНП «Міська лікарня № 2» Едуард Горбатенко.

Загалом на боротьбу з поширенням коронавірусу місто Запоріжжя спрямувало вже понад 200 млн грн. У планах на рік продовжити оновлення медичного обладнання, зокрема планується придбати додаткові апарати УЗД, рентгени та сучасні медичні ліжка.