У лікарнях Запоріжжя розгортають додаткові місця для лікування хворих на коронавірус

30.03.2021 15:45

У Запоріжжі продовжують вживати заходів, спрямованих на боротьбу з поширенням коронавірусної інфекції. Зважаючи на зростання кількості хворих, а також на те, що багато регіонів України потрапили до «червоної зони» за темпами поширення інфекції, в лікарнях обласного центру розгортають додаткові ліжка для лікування хворих.

Так, у міській лікарні № 7, яка перепрофільована для прийому хворих з COVID-19, підготували додаткове відділення з 30 ліжками. Зараз тут проходять лікування 117 хворих. З них у 105 коронавірус підтверджений лабораторно, ще 12 очікують результатів тесту.

Від початку медичний заклад міг приймати до 130 хворих. Наразі можливості лікарні збільшено – тепер тут 160 ліжок перепрофільовані під прийом хворих з коронавірусом.

- Світом та Україною шириться нова хвиля коронавірусу. Інфекція стала більш агресивною, «помолодшала». У країні триває вакцинація, але при цьому ми повинні зробити все необхідне, аби забезпечити людей, які захворіли, місцями в лікарнях. Тому, за дорученням міського голови Володимира Буряка, ми перепрофілювали понад 200 додаткових ліжок у міських лікарнях. Таким чином наразі в медзакладах для хворих на коронавірусну інфекцію перепрофільовані і обладнані понад 1100 ліжок. За необхідності їх кількість буде збільшена ще на понад 200 ліжок, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Додаткове відділення оснащене всім необхідним. Тут є нові ліжка, які для лікарні придбали за кошти міського бюджету. Вони під’єднані до централізованої системи подачі кисню. Окрім цього, в палатах є додаткові кисневі концентратори. Як розповіла директорка КНП «Міська лікарня №7» Ірина Смирнова, потокової подачі кисню потребують не всі пацієнти, а лише ті, в кого дуже низка сатурація. Тим же хворим, в яких сатурація більше 90%, необхідна підтримуюча киснева терапія, яку проводять за допомогою кисневих концентраторів.

Окрім цього, лікарня, як і низка інших міських медзакладів, отримала медикаменти. Їх придбали за кошти міського бюджету – на це було виділено понад 33 мільйони гривень.

- Ми забезпечені повністю засобами індивідуального захисту та медикаментами. В лікарні наявні 100% необхідних по протоколу для лікування коронавірусу ліків, включаючи і дороговартісні препарати. Ліки придбані коштом місцевого бюджету, запас медикаментів є на півроку, - розповіла Ірина Смирнова.

Також цього року запорізькі ковідні лікарні будуть дооснащені лабораторним обладнанням та сучасними УЗД-апаратами з можливістю діагностики легень.

Запоріжців закликають неухильно дотримуватись встановлених протиепідемічних обмежень та берегти своє здоров’я. У випадку хвороби не займатись самолікуванням, а звертатись до сімейних лікарів, аби своєчасно отримати необхідне лікування.