Заходи по боротьбі з амброзією дають перші результати - карантинних рослин стає менше

03.10.2017 13:55

Сьогодні в міській раді пройшло чергове засідання постійно діючої міської робочої групи з координації проведення робіт зі знищення карантинних рослин.

У Запоріжжі з минулого року реалізуються заходи в рамках міської програми боротьби з карантинними рослинами, розрахованої до 2025 року. Головною її особливістю є комплексний підхід. Поетапно, застосовуючи різні методи боротьби з алергенними рослинами - механічний (покіс), хімічний (обробка амброзії спецпрепаратом), фітоценотичний (засівання новими травами) - міська влада має намір вирішити проблему, яка складалася декілька десятиріч.

Під час засідання районні адміністрації надали дані за результатами вжитих заходів - обробці територій хімпрепаратом. Дія розчину поширюється виключно на амброзію, знищуючи її аж до кореневої системи. Для навколишньої природи і живих істот препарат нешкідливий.

По районах міста були оновлені карти розповсюдження карантинних рослин, більшість територій оброблялася двічі. Представники районних адміністрацій звітують, що амброзії стало менше, застосування хімічного методу боротьби з карантинними рослинами дає позитивні результати. На сьогодні ще залишаються питання по приватному сектору, безхазяйним територіям і покинутим місцям будівництва. Не всі городяни стежать за прилеглими до їхніх домівок ділянками. З ними проводиться відповідна робота. Також райони поінформували про звернення від городян, які надходили по телефону гарячої лінії та вжиті заходи.

- Ліквідувати повністю карантинні рослини в окремо взятому місті неможливо. Але результати є. Запоріжжя сьогодні є одним з лідерів з цього питання. Досвідом роботи, що проводиться, цікавляться й інші міста України. Важливим завданням на наступний рік має стати освоєння третього методу боротьби - фітоценотичного. У комплексі з механічним і хімічним методами, засівання травою і відповідний догляд за цими територіями дасть ще більші результати, - зазначив заступник міського голови Валерій Еделев.

Робота, спрямована на боротьбу з амброзією в місті, триває. Керівництву КП «Титан» і парку культури і відпочинку «Дубовий гай» поставлене на 2018 рік завдання - зробити закріплені парки «Перемоги» і «Дубовий гай» територіями без амброзії. Таким чином, локально на конкретних ділянках будуть наявні результати роботи, і тоді можна реально оцінювати заходи, що вживаються.