Запорізькі медзаклади продовжують нарощувати потужності для лікування хворих на COVID-19

16.04.2021 12:40

На сьогодні у Запоріжжі функціонують 7 медзакладів, які надають медичну допомогу хворим на коронавірус. П’ять лікарень передбачені для дорослих, ще одна - 5-та дитяча лікарня, і пологовий будинок, який надає медичну допомогу хворим на COVID вагітним та жінкам з гінекологічною патологією.

Протягом останніх двох тижнів додатково у цих лікарнях було розгорнуто 410 ліжок, таким чином загальна кількість місць для надання допомоги хворим на коронавірус склала 1300 ліжок. На сьогоднішній день вони заповнені на 66%.

Усі ліжка забезпечені киснем. 84% підключені до централізованого постачання кисню, решта - з кисневими концентраторами. Наразі у 1-й та 9-й міських лікарнях вже майже введені в експлуатацію 5-тонні кріоциліндри, тож забезпеченість киснем перевищить позначку у 100%.

Щодня з лікарень виписуються від 25 до 50 хворих. Однак кількість пацієнтів з важким та середнім перебігом хвороби, які потребують кисневої терапії та надходять у міські лікарні, залишається значною.

Лікарні забезпечені деззасобами, засобами індивідуального захисту, необхідним обладнанням – апаратами ШВЛ, кисневими концентраторами, сучасними апаратами УЗД і рентгенами тощо. За кошти бюджету міста вже придбано та передано в лікарні основні медпрепарати для лікування COVID на суму 33 млн грн. На повну потужність працює міська лабораторія ПЛР-діагностики, яка безкоштовно проводить тестування для пацієнтів запорізьких лікарень. Цього року також виділять кошти на придбання діагностичного та лабораторного обладнання, функціональних ліжок на суму 31,9 млн грн.

Здійснюється щоденний моніторинг раціонального використання ліжкового фонду та своєчасне переведення пацієнтів у "нековідні лікарні", якщо вони вже не потребують кисневого лікування і мають негативний тест на ПЛР, аби не займати ліжка непрофільними пацієнтами. Активну участь в доліковуванні і ранній реабілітації беруть сімейні лікарі. Надає допомогу медичний університет за рахунок студентів-інтернів, які працюють під керівництвом досвідчених спеціалістів, також вдалось доукомплектувати кадри. 

- Все, що залежить від медицини, виконується: діагностика, лікування, реабілітація. Але дуже важливий домедичний етап. На жаль, медики не можуть впливати на статистику захворюваності. Недотримання карантинних обмежень, самолікування, пізнє звернення – це ті чинники, які не дають можливості в повному обсязі контролювати ситуацію. Тому ми вкотре звертаємося до запоріжців з проханням бути свідомими, дотримуватись усіх протепідемічних заходів і вчасно звертатися до лікарів, - зазначила директорка департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.