Запорізькі депутати виділили 100 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом

25.03.2020 14:55

У ході 49-ї сесії міськради народні обранці внесли зміни до програми «Охорона здоров’я міста Запоріжжя на 2019-2021 роки». Зокрема передбачили кошти на протиепідемічні заходи щодо запобігання розповсюдженню у Запоріжжі коронавірусної інфекції COVID-19, а також лікування хворих і можливих ускладнень.

Як раніше зазначав міський голова Володимир Буряк, у бюджеті міста додатково передбачені 100 млн грн на боротьбу з поширенням коронавірусу. Ці кошти планується спрямувати на виконання близько 30 різноманітних заходів.

Зокрема придбання швидких тестів для виявлення коронавірусу, додаткових дезінфекційних засобів, засобів індивідуального захисту, безконтактних термометрів для Центрів первинної медико-санітарної допомоги та всіх лікарень міста, а також двох апаратів для механічної дезінфекції великих площ, термічного генератора, генератора холодного туману, реагентів для лабораторної діагностики, засобів захисту та обробки для лабораторного центру тощо.

Так, майже 49 млн грн підуть на забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення хворих на вірусну інфекцію, ще 30 млн грн – на придбання обладнання довгострокового користування. Також близько 20 млн грн будуть спрямовані на забезпечення медичних працівників засобами індивідуального захисту, закладів охорони здоров’я швидкими тестами, дезинфікуючими засобами.

Зазначимо, за останні три роки реанімаційні відділення лікарень міста були дооснащені сучасним медичним обладнанням. Зокрема закуплені 63 нових апарати штучної вентиляції легень на суму 45 млн грн і 83 монітори пацієнта вартістю 10 млн грн.

Додатково планується придбати 25 апаратів ШВЛ і стільки ж моніторів – на це передбачені 16 млн грн.

Нагадаємо, до Запоріжжя вже надійшла перша партія тестів для виявлення коронавірусної інфекції. Серед них як експрес-тести, так і тести для ПЛР-діагностики. Також медики отримали 9,5 тис. одноразових медичних халатів.

Актуальні новини й поради щодо уникнення зараження коронавірусною інфекцією можна знайти на офіційному Telegram-каналі COVID-19. ЗАПОРІЖЖЯ за посиланням https://t.me/covid_zp.